Dag 21 - Sarranches - Jaca (Spanje) - 68 km

We zijn enigzins gedesoriënteerd. Deze morgen ontbijt in Frankrijk, daarna een lange, zeer lastige klim over de Col de Somport (da's een hoogteverschil van 1100m over amper 12 kilometer), de frans-spaanse grens over om 16:30u en daarna een koude, lange weg naar beneden tot in Jaca. We zijn nu dus in de provincie Aragon.

De bergen waren magnifiek. Het mooie zonnige weer zorgde voor prachtige vergezichten. Vale gieren en arenden zweven alom door de lucht.

Net bij het binnenkomen van Urdos stonden we voor de gesloten deuren van de lokale kruidenierszaak. Toen de winkeljuffrouw de vier aarzelende pelgrims te fiets zag opende ze echter pardoes de deuren van haar zaak. We hadden een winkel voor ons alleen, de anderen moesten voor de gesloten deur blijven staan.

De klim naar de top was echt zweten en sleuren en vooral de kilometers aftellen. Er was heus wel heel wat te zien, maar meestal is het die 50cm net voor het voorwiel dat het meeste de aandacht trekt. Het was verdorie zwaarder dan de 20km van Brussel. Het zweet langs ons gezicht op onze trappende benen.

Tijdens de afdaling hielden de naafremmen van Ria's fiets het nog net. Ze begonnen zowaar verbrand te ruiken en op een eind begonnen ze te piepen. Toe we er enkele druppels water opgooiden siste het zowaar. Desondanks raakten we zonder problemen tot beneden in Jaca.

Wat een verschil met het uitgestorven Frankrijk. Jaca bruist, de Calle Mayor ziet zwart van het volk en de tapasbars herken je aan de lange rij wachtenden. We waagden ons reeds aan deze nationale tradite en lieten ons verrassen door een veelheid aan mosselen, gambas, patas fritas, arroz, galettas, tortillas,... We waren dan ook bijna uitgehongerd.

't Zal effen wennen worden om mijn Frans terug in de schuif te steken en mijn Spaans weer op te poetsen.

Dit is ook onze eerste overnachting in een pelgrimsherberg ofte refugio. Best modern met slaapplaatsen die kunt vergelijken met slaapcouchetten in een trein. Mama en papa in één coupé, de kinderen hiernaast.

Slaapwel!

Mobiel verstuurd via HTC TOUCH D2.

Reacties

  1. Did you know that Google always translates Flemish directly into Spanish? Not surprising in Spain maybe, but this has been happening since before you reached Poitiers! Clearly Google has always known where you are going.

    Harold has retrieved, from the roof, a large panoramic photo of one of the pilgrim routes across northern Spain. It is now on the wall close to the vase of flowers which is still there but not for much longer.

    The scallop shells and bell, which we told you about earlier, have been on the shelf all the time.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10