Dag 10 - Tours - Dange-Saint-Romain - 70 km

Ho, we raakten deze morgen bijna niet uit het hotel Moderne in Tours weg. De charmante, Egyptische eigenaar was een echte praatvaar. De geschiedenis van Tours (uit te spreken zonder 's' op het einde), de band tussen Egypte en Frankrijk (tiens, zelfs de oer-franse Clo-Clo was een egyptien) en de gelijkenissen tussen Sint-Jacob en Sint-Maarten (de stoffelijke resten van deze laatste liggen hier begraven in Tours) passerden de revue. Om 10:30u geraakten we eindelijk buiten, toen moesten we weer wachten..d'r viel een plensbui naar beneden.

Trouwens, deze nacht waren we blij dat we niet de tent lagen. Zo donderen en regenen. De donder was niet het enige wat er te horen was in de stad. Dat de spanjaarden gewonnen hadden werd duidelijk gevierd met autogetoeter, zingen en roepen. Tiens, we zijn toch in Frankrijk?!

We maakten eerst een toertje door Tours. Zoveel winkels en brede winkelstraten. De meisjes herademden na een week "platteland". Net toen zij IN en ik UIT de winkel was (d'r moet toch iemand de wacht houden bij ons momenteel dierbaarste materiele bezit: onze fietsen) kwam een oudere heer aarzelend dichterbij. Hij probeerde op de landkaart te kijken op mijn stuur. Het bleek de stichter te zijn van het lokale Compostella-genootschap. Onder andere hij kleefde al die stickertjes met Compostella-schelpen op de muren en verkeersborden. Zo weten de pelgrims de weg te vinden, zelfs zonder kaart of gids. Door al dat gebabbel was het uiteindelijk 12:15u toen we op weg gingen.

Gisteren had men ons verteld dat het na Tours platter zou zijn... Ja, tarara! Pas na 20 km werd het ietsje vlakker, maar de wind kregen we de volgende 40 km pal op de kop. Het was een ferme zuidenwind die warme lucht met zich meebracht. Pas toen we de rivier de Vienne overstaken kregen we de wind in rug, eindelijk.

Nu zitten we dus aan de oevers van de brede Vienne, vlak naast een statige bogenbrug. Vanavond is het feest in het dorp, waarschijnlijk het hoogtepunt van 2010. Een meidengroep komt optreden.

In het dorp is er een restaurant open... We kunnen jullie verzekeren, de Konijn met Sauvignon, selderaardappelen en groenten is heerlijk. Gelukkig was er brood bij om alle saus op te slobberen. Dan spreken we nog niet van de Fondant de chocolat...mmmmmmh!

Voor gisteren hebben de meisjes gemerkt dat we 3 km van Futuroscope passeren... Wat gaan we daar mee doen? Maar dat zijn zorgen voor morgen.

Mobiel verstuurd via HTC TOUCH D2.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10