Dag 5: Tan Hill - Temple Sowerby 62km

Dag 5: Tan Hill - Temple Sowerby 62km

Deze morgen wakker geworden in de Tan Hill Inn. Een ontbijt met alles er op en er aan om de dag mee te beginnen. Het ziet er buiten koud uit, maar het valt goed mee. We mogen de eerste kilometer weer genieten van dit bijzondere landschap. Hierbij vergeleken zijn de Hoge Venen een volkstuintje De stilte blijft verbazen alsook de grote hoeveelheid dieren die je hier ziet. Wat ook opvalt? Het onmogelijke aantal dode konijnen langs de rand van de weg. Het lijkt wel een konijnenkerkhof.
We komen dan wel van het hoogste punt, dat wil niet zeggen dat we niet meer moeten klimmen. Elke heuvelpuist op deze route 70 trakteert ons op een klim en een afdaling en zo zal het de ganse dag doorgaan. Aan de rand van de Arkengarthdales vliegen we naar beneden over hellingen tot 20%. Je moet vaak de remmen toetrekken als je het veilig wil houden. We hebben medelijden met het tandemrijdend koppel dat we uit de tegenrichting zien komen. In deze richting over de Dales gaan lijkt ons qua hellingsgraad iets fietsvriendelijker dan wat dit koppel nu doet.
Via Winton en Hartley komen we Kirkby Stephen binnen. Een klein stadje met enkele shops en een Mc Coll-superette. Weer valt ons de beperkte keuze op. De winkels bij ons lijken paradijzen hierbij vergeleken. Een soort appels en enkele bananen, dat is de fruitafdeling.
Verder dan naar Soulby. Even na Soulby verraadde de kaart het ons al en nu is het werkelijk daar. De hoogtelijnen wijzen op een sterke afdaling naar de rivier en een even scherpe klim aan de overkant. En zo geschiede met veel zweet. Nu voelen we echt hoe warm het vandaag wel is. We worden voor de bewezen diensten bedankt met een mooi uitzicht het Penninisch Gebergte aan de overkant van de vallei. Prachtig. Het ideale moment voor de picknick aan de rand van de weide.
Dan weer verder richting Appleby-in-Westmorland. Het leuke stadje ligt aan de oevers van de River Eden. Het heeft een mooi marktplein, een kasteel en een romantisch kerkje. Het is leuk zitten op het terrasje van de lokale pub. De drie mannen naast ons discussiëren over hun investeringen in de afvalindustrie dat het een lieve lust is. De miljoenen ponden vliegen in het rond. Maar we kunnen er geen vangen

Daarna weer verder langs de route 71 naar onze B&B Skygartfarm in Temple Sowerby. De laatste klim het erf op. Er wacht ons een warm onthaal, een zeer grote kamer met een zitkamer, frisdrank, koffie en koekjes. Dat is leuk toekomen op je eindbestemming. Hiermee hebben we in totaal al 317 km gefietst sinds thuis.
Maar 10 minuten later zitten we weeral op de fiets, want we willen het Acorn Bank House and Garden van de NT bezoeken. De boerin belde al naar daar om te vragen tot hoe laat we binnen mogen. We hebben nog 1 uur de tijd. Met de onbepakte fietsen blijft het klimmen lastig maar een kwartiertje later zijn we er. En we hebben nog nooit zo snel iets bezocht. Het huis is statig en groot maar niet bemeubeld of aangekleed. Binnenin valt er dus niet zoveel te zien. De tuin is wel mooi met prachtige borders, een fruithof en een bijentuin. Om 17u zijn we terug buiten.

Bij de terugkomst op de boerderij gaan we kijken naar de schaapscheerders die de schapen vakkundig van hun wol ontdoen. Het ziet er een bijzonder lastige job uit. Ongelooflijk hoe die nochtans grote schapen zich laten doen.













Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme