Dag 17: 57 km Birmingham - Stratford upon Avon















Dag 17: 57 km Birmingham - Stratford upon Avon

Gisteren hebben we ferm moeten trappen om Birmingham te bereiken, maar daardoor hebben we nu de voormiddag vrij om deze zeer aangename stad te bezoeken, met een stralende zon als toemaatje. Ik wist niet wat te verwachten maar mijn conclusie nu is: "Een bezoek meer dan waard". Mooie gebouwen, indrukwekkende architectuur, gigantische shoppingcenters, mooie kanalen en wandelingen langs kanaaloevers, narrow boats,...Magnifiek! Het doet ons altijd pijn om te zien hoe men er in slaagt om oude waterwegen, kades en opslagplaatsen om te toveren tot aangename plaatsen om te vertoeven. Waarom slaagt Oostende er dan in om zijn vismijn zo om zeep te helpen?
IBIS Styles verzorgt ons meer dan goed. Een groooote kamer met plaats voor onze twee fietsen en ze zorgen de ganse voormiddag voor onze fietstassen. Super!
Birmingham verlaten doen we door route 5 verder te volgen naar het zuiden langsheen een opeenvolging van kanalen, shoppingcenters, parken, chique woonbuurten, Pakistaanse buurten, Chinatown, ... Tot we weer uit het stedelijk gebied zijn. Ons doel voor vandaag: Stratford upon Avon, de geboorteplaats van Engeland's grootste schrijver...William Shakespeare!
Enkele kilometers ten zuiden van Birmingham verdwijnt het jaagpad samen met het kanaal onder de heuvel...en ook de fietsroutenummers verdwijnen. Samen met een fietsende vader en zijn jonge zoon gokken we op een zuidelijke richting. We hebben een narrow boat de tunnel zien invaren, dus ergens moet hij er weer uit varen. Maar waar? Ik vraag het aan een "inboorling". "Waar komen die boten weer uit de tunnel?", vraag ik. Het antwoord vind ik wereldschokkend. "They don't!". Dus hier onder de heuvels ligt een enorm botenkerkhof met scheepjes die spoorloos verdwenen☺ Geen paniek. Samen met de fietsende vader vonden we de uitgang nabij een oud huis genaamd "Canal Tunnel House". Daar komen die schepen na 2,7 km weer uit de grond. Een indrukwekkend staaltje ingenieurskunde lijkt me, zeker als die tunnel al die tijd perfect horizontaal moet liggen voor de waterhuishouding. Chapeau. Enkele kilometers verder staan we weer verwonderd bij de grote aantallen opeenvolgende sluizen, locks, op het Stratford upon Avon-kanaal.
We komen net na sluitingsuur aan bij het Coughton Court van de NTrust. Verdorie, weer eens een mooi bezoek gemist ☹
Voor de rest hebben we warmte en zon gehad en ook flink wat tegenwind. Landschappelijk is er niet zoveel te zien en de hoge hagen verbergen vaak de omgeving. Wat begint te vervelen is de belabberde kwaliteit van het wegdek van de "fietspaden". Hobbels, putten, roosters, ...je kunt het zo gek niet bedenken. Ooit zag ik een Youtube filmpje van een Engelse fietster die de "belabberde" kwaliteit van de Vlaamse fietspaden hekelde. Laat je niets wijsmaken! Britten hebben ons niet te leren. Fietspaden liggen vaak half in de goot en fietssuggestiestroken dienen enkel als parkeerstrook. In onze persoonlijke rangschikking delen Frankrijk en de Uk de laatste plaats ver na Duitsland, Nederland en Oostenrijk. Italië wist ons vorig jaar ook te overtuigen.
Hiermee zijn we in Stratford upon Avon aangekomen, de geboorteplaats van William Shakespeare. Morgen nemen we hier een rustdag en gaan we mee met een historische rondleiding.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme