Dag 15: 74 km Buxton - Derby

Dag 15: 74 km Buxton - Derby

Voetballers spelen een derby. In Oostende bestaat de Derbylaan. Dus...vandaag rijden wij naar Derby.
Het ontbijt deze morgen was zeer lekker. De buren in de ontbijtzaal waren echter nogal vol van zichzelf. Wij zeggen altijd iedereen goedemorgen als we binnenkomen, voor hen echter waren wij blijkbaar lucht. Luide gesprekken in "stiff upperlip" Engels vulden de ruimte met University Degrees en Royal parties in de Royal Gardens. Toen Ria naar buiten liep wenste ze iedereen uitdrukkelijk een goede dag Wij blijven hoffelijk tegenover medemensen.
Zouden we fietsroute 68 volgen of riskeren we de A515. Het is zondag, dus minder verkeer. We hebben goed gegokt. Het is niet verkeersvrij maar we schieten goed op. Het voordeel is dat de klimmetjes langer gerekt zijn waardoor ook de afdalingen langer genietbaar zijn. De gemiddelde snelheid ligt daardoor veel hoger. Zonder het door te hebben zit ik op het effen asfalt aan een behoorlijke 56 km per uur. Best even aan de rem trekken
Het miezert. Tegen de middag zitten we bijna aan 30 km. We rijden door de Derbyshire Dales. Op de hoogste punten hebben we mooie vergezichten op de lager gelegen vlakten in het zuiden. De lucht klaart op en na de middag fietsen we onder een stralend blauwe hemel.
We naderen Ashbourne en houden halt in het pittoreske Tissington met zijn hall en dorpje. De hall of het grote herenhuis zijn nog privaat bewoond en je kunt ze dus niet bezoeken. Het dorp is heel mooi bewaard gebleven en trekt heel veel volk door de vlakbij gelegen Tessington Trail, een oude tot fietspad omgevormde spoorlijn die tot in Ashbourn loopt. Vanaf hier zelfs voortdurend lichtjes bergaf. Het is een droom. Het klimmen en dalen doet me trouwens denken aan een virtuele batterij. We begonnen op zeeniveau in Hull en we gaan terug naar zeeniveau in Dover. Gemiddeld hoogteverschil is dus nul. Als we klimmen dan vullen we onze batterij. We voegen pedaaltrap na pedaaltrap watt bij. Tijdens de afdalingen krijgen we al onze geïnvesteerde watt weer terug in de vorm van heerlijk naar beneden zoeven. Je krijgt nooit iets zonder er zelf energie te hebben ingestoken. Ook op de fiets niet. En zo hebben we het aangename gevoel dat we eindelijk profiteren van het vele klimmen van de laatste dagen. Joepie!!!
Apropos, de Engelse dame aan de kassa van Herbert's Tearoom daar komt uit Overijsse en werkte in Everberg. De fish & chips voor mij en de jacked patato van Ria smaken ons goed.
Net voor je het centrum van Ashbourne binnenfietst ga je door een 300m lange donkere tunnel. In 2006 hebben ze deze oude treintunnel geasfalteerd tot fietspad. Het vormt zo een mooie aansluiting tussen route 68 en het stadscentrum van Ashbourne.
Ashbourne is in feeststemming en de straten werden volop bevlagd. Vanaf Ashbourne blijven we nog tot in Longford op de route 68 maar vanaf daar verlaten we route 68 en we gaan pal oostwaarts naar Kirk Langley. We genieten van de Derbyshire Dales. En van het zonovergoten grasveld van de Horseshoes Inn. Heerlijk voor tea of koffie.
In Derby gaan we via 66 rond de stad en na wat zoeken vinden we de B&B Silverburn House. Temidden een rustige buurt. Derby zelf zullen we morgen bezoeken, op weg naar Birmingham.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme