Dag 5: van Leuven naar Hasselt

we mogen de weergoden op onze blote knieën danken. Zo'n wind. Maar gelukkig voor ons een zuidwesterwind die ons in oostelijke richting voortduwt.
Vanuit Leuven vertrokken we na een heerlijk ontbijt bij B&B Wannes en vandaar richting het oosten. Via de abdij van Vlierbeek. De lokale oudsten zetten er alles in gereedheid voor de zondagsmis. De microfoon wordt getest. "Hoort ge mij? Taptap...hoort ge mij". Ja, we hoorden de dorpsoudste:-) Ze wensen ons nog een goede reis.
Via de Molenbeek gaat het verder naar het Kloosterbos. Vandaag hebben we duidelijk het vlakke land verlaten. De eerste nijdige klimmetjes over de Brabantse ijzersteenheuvels zorgen voor de opwarming. Verwonderd lezen we de straatnaambordjes: "Kortrijkstraat". Waarom zijn hier zoveel straten met die naam? Even later komt de verklaring. Het volgende dorp heet gewoon "Kortrijk-Dutsel". We zien wijngaarden. We zijn inderdaad in het Hageland. Het kasteel van Horst nodigt uit tot een wandeling rond de kasteelvijver.
De Houwaartse Berg zet ons dan weer in het zweet. De keuze wordt moeilijk. Laat ik me nat regenen in mijn t-shirt of laat ik me nat zweten met een KW. Het is af- en aan weer.
Op de middag komen we aan in het Mariabedevaartsoord "Scherpenheuvel. De barokke basiliek met zijn typerende, met gouden sterren versierde koepel verwelkomt ons, samen met de obligate kaarsen, heiligenbeelden, paternosters, noveenkaarsen en ... cafés. Het even traditionele zondagse koffiepubliek is er ook.
Onder het dichte bladerdak van de bomen rond de basiliek verorberen we onze picknick. Apropos, de naam Scherpenheuvel is niet voor niets gekozen:-) Het ligt op een heuvel, dus je moet er eerst opklimmen met je fiets. Montaigu.
We merken een verband op tussen onze woonplaats Nieuwpoort en Scherpenheuvel. In 1605 namen de aartshertogen Albrecht en Isabella het initiatief tot de bouw van de huidige basiliek als dank voor de verdrijving van de calvinisten uit de Zuidelijke Nederlanden. Hetzelfde echtpaar verbleef in 1604, tijdens het Beleg van Oostende, in hun residentie in de huidige Valkestraat in Nieuwpoort. De wereld is klein.
We zijn er nog niet vanaf voor vandaag. We moeten nog naar Diest met zijn mooi, groot begijnhof. Op de markt raken we aan de praat met een ander fietskoppel. De stickers op mijn fiets tonen hen dat we ook al over de Reschenpas fietsten. En zo geraken fietsers met mekaar in contact. Daarna rest ons nog Herk de Stad en dan finaal het gezellig drukke Hasselt.
Zo komt aan de voordeur van B&B Lieve en Jos een einde aan een lange, gevulde dag. Weer een voor de archieven. Morgen rustdag en bezoek aan Bokrijk.

Over deze route:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme