Dag 4: van Mechelen naar Leuven

Met de Museumpas geraak je het ganse land door. Dus deze morgen eerst naar het heropende museum Hof van Busleyden met een "Bourgondische" expositie. We zijn bij de eerste 1000 bezoekers en krijgen een geschenk! Mondmaskers!😊 Wel...met een mooie opdruk, we moeten toegeven, de Mechelaars hebben smaak.
Rond de middag gooien we onze bagage weer op de fiets en...het regent. De eerste drie kilometer is het af en aan met die regenkleding maar dan houdt de regen op. Een koppel ooievaars stapt parmantig door de wei maar wordt verjaagd door de kudde schapen.
Via Muizen (bij Mechelen) volgen we de Dijle via haar meanderende rivierloop. De rivier kronkelt zo hard dat we bij momenten niet meer weten of een fietser nu onze richting uitkomt of aan de andere oever van ons wegrijdt. Het blijft een zeer mooi fietsgebied. Even voorbij de ijzeren ophaalbrug van Rijmenam komen we aan het antitankkanaal van Haacht. Eigenlijk is het een soort dijk die de Belgen moest toelaten om de vlakte ervoor onder water te zetten om zo de Duitse tanks tegen te houden, wat dan ook gebeurde in WO II. Maar het baatte niet veel, kort daarop trok het Belgische leger zich terug achter de Leie.
We belanden in Ninde, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is grondgebied Tremelo én de geboorteplaats van Jozef De Veuster, alias Pater Damiaan. Het vernieuwde museum in zijn voormalig geboortehuis is smaakvol en boeiend opgebouwd. Respect voor het werk van deze pater op Hawaï. De dames die ons onthalen zijn supervriendelijk en ontsmetten alles zeer grondig. We krijgen een locker om onze tassen op te bergen en kunnen ons jassen in het bezemkot hangen. Als je ooit in Tremelo voorbijkomt, dan moet je hier zeker binnenspringen.
Weer de fiets op, richting Werchter voor een koffie op het dorpsplein. De twee terrassen daar zitten aardig vol. Heerlijk! Koffie met een suikerwafel! Joepie. Vanover de velden klinkt zowaar Bazart. Het zijn de Zomerbarconcerten.
Verder richting Rotselaar en vandaar via de Danonvestiging naar Leuven, waar we hartelijk, coronaproof, ontvangen worden in B&B Wannes.

Info over deze route:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme