Dag 20: van Froidchapelle naar La Louvière


Een ontbijt op de hoeve, in het kleine kamertje achteraan, met volop verse lokale producten. Verse appelmoes, eigen kaas, speculaasgebak, roereieren, versgeperst fruitsap, worstjes van de lokale slager,.... alles vrolijk en enthousiast opgediend door de boerin. Een genot om zo de dag te mogen beginnen. En vooral... mijn collega Marc Bourlard had me de avond te voren verteld dat hij met ons de eerste kilometers zou meefietsen.
Om 10u hadden we afgesproken en samen trokken we op weg, richting Froidchapelle. Want daar waren er immers kleine kruidenierszaken waar we zeker proviand konden inslaan. We trokken de eerste hellingen over en kwamen in Froidchapelle in een wereld van gesloten cafés en winkeltjes terecht. Het deed me denken aan onze avonturen in Frankrijk de vorige jaren waar de supermarkten de lokale winkeliers doodknepen en de dorpskernen deden leeglopen. Dan maar naar de volgende kanshebber, Rance. Daar vonden wel nog een lokale bakker die ons mattentaarten en rond suissen verkocht.
Met Marc fietsten we verder tot in Sivry. Daar moest hij ons jammer genoeg verlaten. Het deed ons plezier om een deel van onze reis te kunnen delen met hem.
We trokken verder langs de ravel richting Beaumont. De ravel is veel aangenamer dan deze van gisteren richting Mariembourg. De begroeiing langs de kanten is hier veel opener en laat een brede kijk op het landschap toe. Zo gaan we via onooglijke dorpjes tot in Beaumont. Ooit al geweest? Wij niet, dus tijd om te verkennen. We picknicken er met zicht op de Salamandertoren, een middeleeuwse donjon. Nadien dokkeren we nog over de kinderkopjes in de oude stadskern. Het begijnhof bestaat er nog enkel in de naam van de bovengrondse parking. Beaumont heeft zijn charmes, maar ik zou hier nu niet komen voor een verlengd weekend.
Dan maar weer verder richting Thuin. Dit charmant stadje met belfort ligt aan de oevers van de Samber. En daarmee kunnen we weer een rivier toevoegen aan ons palmares van overgestoken rivieren. Vanaf de ravel heb je een goed zicht op de hooggelegen stad. U las het goed.... "hooggelegen". Dus "en avant" met de fietsen weer de kasseien op, omhoog de oude stad in, richting belfort en .... Tja, we dromen alweer van een marktplein met terrasjes van bistro's en brasserieën..... maar niets van dit alles. Zelfs de bankautomaat kan ons niet helpen want "buiten dienst". Dan maar het infobureau binnen. Daar kan de lieve man mij enkel zeggen dat "tout ce passe dans la basse ville"! Oei. Dus keerden we onze kar om weer helemaal naar beneden te rijden waar er inderdaad een bankautomaat en een klein terrasje te vinden was.
Na de koffie gaat het langs de ravel richting Binche. Het stuk langs het water is heel mooi en charmant en voert ons langs Lobbes. Na Lobbes worden we even op het verkeerde spoor gezet en verliezen we onze weg in een stuk bos. Gelukkig komen we weer op onze pootjes terecht. En de Vlaamse chirojongens aan de rand van de weg zagen ons verbaasd opnieuw voorbijkomen, nu in omgekeerde richting. Tja, iedereen kan zich al eens vergissen hé.
Het landschap is hier verrassend mooi en open. Op grote delen van de ravel werd de oude spoorlijn nog niet weggehaald en voel je nog verleden leven.
Binche nadert. Nog zo'n plaats die we niet kennen en.... het is waarlijk een mooie stad met een fraai belfort en marktplein en ook nog stukken van de omwalling. Het is natuurlijk ook de stad van Binche carnaval en van de Gilles.
We zitten nu volop in de streek van de terrils, de afvalbergen van de vroegere steenkoolontginning. Her en der zie je ze opduiken in het landschap. Wij slapen vanavond aan de rand van de terril "Roi Albert I" in B&B "Le Castillon" in Trivières op 5 kilometer van La Louvière. We worden er opnieuw zeer hartelijk ontvangen door de gastvrouw en gastheer.
Ik wilde altijd al eens op een terril klimmen en dat we doen we vanavond dan ook. De top op 175 m zou een mooi panorama moeten bieden maar het gebladerte is te dicht en we kunnen slechts stukken van het landschap zien. Jammer.
Dit is nu echt een streek waar ik nooit naar toe gekomen zou zijn, maar nu we hier zijn valt het mij op dat deze streek zeer mooi is en heel veel te bieden heeft: musea , parken, belforten, kanaaloevers, .... Dit moeten we later nog eens herdoen.
Morgen weer verder noordwaarts. We gaan naar Beloeil.

Info over deze route:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme