Vrijdag 5 augustus – Trier - Kröv, 98 km. Vertrokken om 09:20 u, aankomst om 20:00 U.

Vrijdag 5 augustus – Trier - Kröv, 98 km. Vertrokken om  09:20 u, aankomst om 20:00 U.

Aankomen op tijd en geen tent hoeven op te zetten heeft als belangrijkste voordeel dat we de bereikte stad nog eens rustig kunt bezoeken. Trier was gisterenavond gezellig druk en winkels waren nog verrassend laat open. Voor onze bankkaart is fietsen interessant, want hoe mooi de spullen in de etalage ook zijn, ze passen toch niet in onze fietstassen 😉

We openden ons verblijf in Duitsland met een goede schnitzel in het aardappelrestaurant "Kiste". Lekker met een goed glas Moezelwijn erbij.

Het bed in de jeugdherberg was perfect en de nachtrust was verkwikkend.
Na het uitgebreide ontbijt in de jeugdherberg vertrekken we rond 9:20. Deze slaapplek vinden we aanbevelenswaardig: dicht bij het centrum, goede bedden, mooie kamer en goed ontbijt.

Even twijfelen we of we nu langs de linker-of de rechteroever verder fietsen. De linkeroever is het vlakst en… als de zon schijnt zitten we misschien iets meer in het zonnetje. Dus, we gaan langs de linkeroever verder.

Het is een leuke weg langsheen de meanders van de Moezel. Rechts van ons de rivier en links de heuvelwanden vol wijngaarden. Her en der werken de wijnboeren. Ontelbare Probestuben rijden we voorbij. Schweich, Mehring en Ensch rijden we voorbij en in Klüsserath stoppen wij bij het spijshuis Moselblick voor worst met friet, sla, soep en een glas lokale droge witte wijn. Typisch wordt Moezelwijn geschonken in een wijnglas met een groene voet. Straks langs de Rijn worden de glazen bruin.
De tafel naast de onze wordt ingepalmd door 6 trike-rijders met zware leren jassen en diepgestemde vrouwen. Ze bestellen cola en chocomelk. Spontaan denk ik aan de Hell's Angels van Urbanus.

De zon wisselt voortdurend af met de wolken maar de temperatuur en de wind zijn perfect.

In Piesport steken we kort de rivier over om enkele kilometer op de rechteroever te blijven. Het landschap wordt steeds mooier. Riviercruiseschepen zien we vaker langs varen. Zelfs een watervliegtuig zien we vanop het wateroppervlak opstijgen.

Zo komt het dat we vandaag in Bernkastel-Kues kwamen.
Bernkastel-Kues behoort tot de meest geliefde plaatsen langs de Moezel en mag zich het centrum van de "Mittelmosel noemen. Het is schilderachtig gelegen en omgeven door de edelste wijnbergen in het stroomgebied van de Midden-Moezel. Het stadje bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van burg Landshut. Het historische centrum van Bernkastel telt vele oude vakwerkhuizen. Het hoogtepunt van dit stadje is het historische marktplein met zijn wonderschone vakwerkhuizen, het stadhuis, de St.-Michaelsbrunnen en door het fragiele punthuisje (Spitzhäuschen).

Vanuit Bernkastel gaat het voor ons nog 18 km verder tot in Kröv. In Wahren kiezen we een bankje voor een zalige picknick. Ondertussen pakken donkere wolken zich samen in het westen. De wind trekt aan en enkel minuten later moeten we onze regenjas boven halen. We passeren onder een indrukwekkende brug in aanbouw. Een echt huzarenstuk van ingenieurswerk.

We naderen Kröv. Daar worden we verwacht in "Haus Klosterblick". Het huis ligt op minder dan 100 meter van de rivier de Moezel. De gastheer laat ons de fietsen parkeren in de garage, hij toont ons de kamer op de 2de verdieping en daarna verdwijnt hij spoorloos. De Nederlandse gasten zijn behulpzamer dan de gastheer.

Kröv is een vrij grote plaats aan de Moezel met een beroemde wijngaard (Kröver Nacktarsch).
Ook hier werd de wijnbouw al in de Romeinse tijd bedreven. De wijn met de opmerkelijke naam Kröver Nacktarsch geniet enige bekendheid. We laten ons verleiden tot een wijnproeverij in Opa's Saftladen van wijnbouwer Müller. Een combinatie van Rivaner, weissburgunder en Riesling. Zelfs Ria doet aardig mee. We vrolijk zwalpend terug naar bed😉  Slaap lekker...

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme