Zondag 7 augustus – Burgen – Koblenz – Sankt Goar, 76 km. Vertrokken om 9:30 u, aankomst om 19:00 U.

Zondag 7 augustus – Burgen – Koblenz – Sankt Goar, 9:30 km. Vertrokken om  9:30 u, aankomst om 19:00 U.

Vandaag veranderen we resoluut van richting én rivier. We fietsen het laatste stukje Moezel tot aan zijn samenvloeiing met de majestueuze Rijn in Koblenz. We gaan nog een stuk met de wind in de rug en passeren nog enkele mooie plaatsjes: Hatzenport, de kleine jachthaven van Brodenbach en het bijzondere kasteel Leyen in Kobern-Gondorf waar de weg vlak onder de vloerplaat van het eerste verdiep doorgaat. Dat hebben we nog nooit gezien.

De laatste kilometers van de Moezel komen er aan. Voor Winningen rijden we onder het spectaculair hoge viaduct van de snelweg A61. Even verder rijden we het stadsgebied van Koblenz binnen.

Koblenz, prachtig gelegen oude stad ingeklemd tussen de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn. Met een geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd. Kerken, kastelen, paleizen en deftige burgerhuizen getuigen van een rijk verleden. De Romeinen vermelden de naam Castrum ad Confluentes wat betekent nederzetting bij de samenvloeiing. Hier eindigt de Moezel en stroomt in de Rijn. Het lichte kleurverschil is te zien. Het samenvloeiingspunt, het Deutsches Eck, maakt Koblenz tot een trekpleister van toeristen uit de hele wereld. Cruiseschepen meren er aan en Pokemon-jagers aller landen jagen er op... tja, wat eigenlijk. Terwijl het toerisme om ons heen drukdoend evolueert profiteren we van een picknick op het grasveld: koekjes, nectarines, pruimen en kersen uit Güls. Wij spuwen kersenpitten en ondertussen wiebelen de kabelliftkabines naar de Ehrenbreitsteinvesting aan de overzijde van de Rijn.

Koblenz is een centrum van de wijnhandel. De nauwe straten , romantische stegen en mooie pleinen met hun fraaie fonteinen nodigen uit om de stad te verkennen. Terrassen en restaurants zijn er in overvloed. Ook als winkelstad heeft Koblenz het nodige te bieden.
Grote delen van de oude binnenstad van Koblenz zijn in de Tweede Wereldoorlog in de as gelegd. Gelukkig kon men door restauratie iets van de oude culturele rijkdom en Europese sfeer terug krijgen in de oude binnenstad. We laten ons op een Rijnpromenade verleiden tot een lekkere kaastaart met koffie. Dat smaakt. 10,50€ op zo'n toplocatie is redelijk. Het valt ons vaak op dat de prijzen hier zeer billijk zijn.

Nog even piepen in de tuin van het keurvorstelijk paleis en we zijn weer klaar om verder te trekken. De zon is vrolijk van de partij en 24 graden is een ideale fietstemperatuur.

Waar we de vorige dagen resoluut noordoostwaarts fietsten, rijden we nu zuidwaarts langs de Rijn. We hebben nu meer de wind op de kop. Vanaf Koblenz volgen we de route van "Reitsma's Route naar Rome". Gedeeltelijk volgen we ook een andere bekende fietsroute, namelijk de Limes van Nederland naar de Zwarte zee. Limes is Latijn voor grens en duidt er op dat deze fietsroutes de noordoostelijke grens van het Romeinse Rijk volgt.

Via Rhens en Boppard gaan we naar Sankt-Goar waar we verwacht worden in het "Hotel an der Fähre" gelegen tegenover het kasteel Burg Katz bij de Rijn.

In Rhens laten we wijselijk het bierfeest links liggen. We houden nog even halt in Boppard. Een leuke stad met weer veel aanlegplaatsen voor cruiseschepen. Volgens Ria zijn deze cruiseschepen misschien een goede indicatie voor het toeristische gehalte van de plaats. Vanaf de oeverpromenade gaan we sfeervolle binnenstad in.

Er is veel te zien langsheen de Rijn. De stroom met zijn sterke stroming, heel veel scheepvaart met vaartuigen van allerlei soorten, talrijke kastelen en treinen. Het is nu een heel ander landschap dan langs de Moezel, minder wijnbouw en meer beweging. Onze eerste Rijn-dag is goed ingezet.

Reacties

  1. Goed bezig! Ik reis in gedachten met jullie mee. 't Zal enkel in gedachten zijn hoor want morgen is terug mijn eerste werkdag na 3 weken verlof. Groetjes en blijven genieten hé!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme