Dinsdag 9 augustus – Guntersblum - Heidelberg, 74 km. Vertrokken om 10:00 u, aankomst om 17:00 U.

Dinsdag 9 augustus – Guntersblum - Heidelberg, 74 km. Vertrokken om  10:00 u, aankomst om 17:00 U.

De avondwandeling gisterenavond in Guntersblum maakte een ding duidelijk: het dorp is doods. Slechts één man met een halfslachtige poedel en een jong meisje met een bulldog in wording. Dat was het. Gelukkig dat we de picknick bij hadden of we hadden een hongerige nacht beleefd. De enige actie kwam er toen plots in deze oorverdovende stilte van meerdere kanten auto's kwamen aangestoken. We wisten even niet waar best gelopen. We dachten nog "wat een waanzinnige chauffeurs!". Maar toe we enkele ogenblikken later een brandweerwagen en een ambulance zagen wegstuiven beseften we dat de wilde chauffeurs de opgeroepen brandweerlui waren. Het had niet veel gescheeld of ze mochten ons ook komen bijeenvegen 😉

De binnenplaats van de B&B hadden we voor ons alleen waardoor we onze sardines en tonijn rustig konden verorberen. Sardines in blik zijn steeds een goed idee bij lange fietstochten. Warm of koud, ze smaken steeds en ze gaan lang mee. De worst die ik die morgen had gekocht was een minder goed idee. Door de warmte ontplofte de worst zowaar uit zijn vel toen ik er in prikte. Degoutant...

Vandaag fietsen we verder door de Bovernrijnvlakte, een overwegend agrarisch gebied waar heel wat plaats is voor de natuur. We dachten een monotoon landschap aan te treffen, doch het tegendeel is waar. Aardappelteelt, asperges, korenvelden, bieten, paarden en uitgestrekt bosgebied en dat allemaal met goed aangeduide en onderhouden fietspaden. Wildobservatie vandaag is ook geslaagd: 14 ooievaars en 3 reeën. Even voor Eich worden we staande gehouden door een man die ons omstandig uit de doeken doet hoe weinig de gemeente doet om dit gevaarlijke kruispunt tussen de dijkweg en een kleine zijweg te verhelpen. We kunnen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet voor hem stemmen. Jammer😊 

We steken nog eenmaal de Rijn over met de open veerboot tussen Eich en Gernsheim.

In Lorsch is het tijd voor pizza op het marktplein. Lorsch heeft nogal wat interessante gebouwen en monumenten, o.a. de Karolingische Torhalle dat vroeger bij het belangrijke klooster behoorde. Dit is een van de weinige gebouwen die vandaag nog overblijven uit de tijd van Karel de Grote. Werelderfgoed van Unesco.

Even raken we de juiste weg kwijt en we belanden in Weinheim. Het is een waarlijk mooie stad maar het oude stadsdeel ligt hoger op de heuvel. Daarom klimmen we en dalen we ons vandaar een weg naar Heidelberg 19 kilometer verder. We rijden ook voortdurend door woonwijken met ontelbare kruispunten. Zo maken we zeer langzaam kilometers en de fut raakt er uit. Hoe dan ook, na nog een appeltje even voor Heidelberg komen we weer op adem en kunnen we de laatste 3 km afwerken.

In deze leuke stad overnachten we in de "Jugendherberge Heidelberg International". De kamers zijn zeer ruim, koel, steriel en lijken nog het best op ziekenhuiskamers. We maken gebruik van de bus 32 die om de 10 minuten rijdt en ons vlot naar het centrum brengt. Grappig dat de buren ditmaal apen zijn. De overkant van het fietspad is de Heidelberger Zoo.

Vandaag snuiven we de studentikoze en culturele sfeer van een grootstad: Heidelberg. Heidelberg is een Stadtkreis in Baden-Württemberg. De stad telt 150.000 inwoners en ligt aan de Neckar.
Heidelberg is vooral bekend als universiteitsstad en vanwege het historische centrum van de stad, waaronder het Schloss Heidelberg.
Met zo'n drie miljoen dagtoeristen per jaar staat Heidelberg in alle bezoekersstatistieken van Duitsland, Europa en waarschijnlijk ook de wereld op een van de hoogste plaatsen. Het slot en zijn bijgebouwen samen met de Alte Brücke over de Neckar horen tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Tegen het vallen van de avond klimmen we nog naar boven om de zon te zien ondergaan boven de stad.

Midden in de oude binnenstad ligt de Marktplatz met een van de vele mooie fonteinen die Heidelberg kent, statige burgerhuizen, tal van cafés en nog meer leuke kleine winkeltjes.

Het was weer een volle, zonnige dag en we zullen de nacht rust goed kunnen gebruiken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme