Dag 1: 4 / 8/2016: Oostkamp -Brugge-Brussel Noord - Luxembourg (L) - Trier (D)













Vertrokken om 7:40u, aankomst om 17:25 U.

De reis is begonnen. Vanmorgen stonden we om iets voor achten op het perron van het station van Brugge.  Het was wat passen om de fietsen aan de 2 haakjes in het bagagedeel te bevestigen, maar het lukte. In Brussel-noord stapten we over op de trein naar Luxembourg. Omdat er nogal wat fietsers mee zijn vandaag is het wat behelpen in de middengangen, maar met de hulp van het vriendelijke NMBS-personeel lukt het wel. We mogen zelfs in eerste klasse zitten om dicht bij de fietsen te kunnen blijven. De trein neemt ons mee naar Luxemburg waar we iets voor 13 u aankomen.

Vanaf het station van Luxemburg was het even zoeken naar de goede weg richting Grevenmacher. Grevenmacher is het stadje waar we voor het eerst de Moezeloevers bereiken. Vanaf daar gaat het noordoostwaarts langs deze rivier naar Trier. Nu fietsen we voor het eerst volgens de aanbevelingen van de fietsgids "Mosel-radweg" van Bikeline.
In Wasserbillig verlaten we het Groothertogdom Luxemburg en fietsen we de Bondsrepubliek Duitsland binnen. Het is tijd voor een koffie met een eclair😊   in de Frégate tegenover het veerpont naar Oberbillig. Ondertussen regent het, maar het duurt niet lang. Het asfaltfietspad volgt de Moezel. Enkele kleinere schepen varen ons voorbij. De route is goed aangegeven en zo vinden we probleemloos onze onderdak.

Via de linkeroever van de Moezel komen we rond 17:25 uur aan in Trier.
We rijden de stad in langs de Romeinse brug over de Moezel. Het is de oudste Romeinse brug ten noorden van de Alpen. Eigenlijk zijn alleen nog de pijlers uit de Romeinse tijd. De huidige maar oude stenen brug rust nog altijd op de originele Romeinse brugpijlers.
Trier is de oudste stad van Duitsland. Trier is gelegen in een verwijding van het Moezeldal omringd door de heuvels van de Eifel (ons goed bekend door de Oxfam Trailwalker) en de Hünsruck. Trier trekt jaarlijks veel bezoekers en niet alleen vanwege de vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook om vele andere beschermde monumenten, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Vele monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De Porta Nigra is het herkenningsteken van Trier. Het bouwwerk is de grootste bewaard gebleven vestingpoort uit de Romeinse tijd. De naam "zwarte poort" kreeg het imposante vestingswerk pas eeuwen later toen de van oorsprong gele zandsteenblokken verweerden tot de donkere kleur.
De Hauptmarkt van Trier behoort tot de mooiste stadspleinen van Duitsland. Een rij mooie vakwerkhuizen leidt naar de Hauptmarkt in het centrum van Trier. Aan het plein staan schitterende panden in verschillende stijlen.

We nemen onze intrek in de jeugdherberg "Jugendgästehaus - Kolpinghaus Warsberger Hof", gevestigd in een mooi barok gebouw in de historische binnenstad.
Daarmee zit onze eerste fietsdag er na 56 km op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme