Dag 19 Potsdam - Berlijn 40 km
Dag 19 Potsdam - Berlijn 40 km
Na 898 km en 63 uur op het fietszadel te hebben gezeten, verspreid over 19 dagen, met een maximum snelheid van 43,2 km, zijn we aangekomen in Berlijn. De hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en het eindpunt van onze fietstocht vanuit Deventer.
We trokken door heuvels en vlaktes, langs rivieren, kanalen en meren. We reden doorheen geschiedenis van West naar Oost en ontdekten de sporen van een nog niet zo lang geleden geschiedenis. We fietsten door regen, zon, koelte en warmte, maar we vonden het leuk en we genoten van elke dag.
Het laatste stuk bracht ons van Potsdam naar het centrum van Berlijn. We lieten ons een laatste keer verleiden tot een zwempartij in het warme water van de Havel.
We ontdekten weer nieuwe sporen van onze 20ste eeuwse geschiedenis : de Glienicke-brug die op de grens tussen Oost en West-Berlijn de plek was waar menig spion werd uitgewisseld. We zagen in Kleinmachow de twee villa’s waar enerzijds Joseph Stalin en anderzijds Harry Truman verbleven tijdens de Conferentie van Potsdam, waar over de wereldorde na WO II werd beslist. En recht er tegenover een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. In die villa gaf Truman zijn finale goedkeuring tot het gebruik van die bommen.
We reden langs plekken waar de Berlijnse Muur gestaan heeft en stonden op een vroegere, overwoekerd stuk snelweg die Oost met West verbond. En vlak erbij steeds weer oranje palen met daaraan foto’s en informatie over wie en hoe hier door de grenswachters werd doodgeschoten. Op de vlucht voor het democratische regime in de DDR. De wachttoren is nu een deel van de camping en herbergt het sanitair blok. Alle kwaad wordt gewassen.
In Berlijn en omgeving zie je overal herdenkingsplekken over de gevolgen van het nationaal-socialisme. Lichterfelde is er zo een van. Het dorp werd in de dertiende eeuw gesticht door Vlamingen. In de negentiende eeuw werden er villakolonies gebouwd voor de welgestelde Berlijners. In de jaren 40 werd er een buitenpost van het concentratiekamp gebouwd waar dwangarbeiders ondergebracht werden, ook Belgen.
We eindigen aan de Brandenburger Tor. Nadat we in Brandenburg geslapen hebben en in Potsdam de Brandenburger Tor aan de Brandenburger Strasse mochten bewonderen, staan we nu op het einde van die straat.
En de drukte van de metropool overviel ons zowaar, na al die dagen natuur en rustige steden en dorpen. We zullen weer moeten wennen.
Straks brengt een sneltrein ons weer naar huis. In 4,5 uur zal die trein ons van Berlijn naar Deventer brengen over een traject waarvoor wij 19 dagen nodig hadden. Alles wordt in perspectief gezet op die manier.
Maar eerst nog genieten van deze stad.
Reacties
Een reactie posten