Dag 9 Hameln - Hildesheim 63 km
Dag 9 Hameln - Hildesheim 63 km
Vandaag trekken we van het dal van de Weser, via het Leinetal (nabij Gronau) naar de vallei van de Innerste in Hildesheim.
Op die weg liggen voor ons onbekende steden of stadjes als Coppenbrügge en Gronau an der Leine.
Vandaag zie ik voor het eerst stof vanachter Ria haar fiets opdwarrelen tijdens het afdalen. Met een temperatuur van 30 graden wanen we ons soms op de Spaanse wegen naar Compostela.
Grote graanvelden, kleine insekten die in je zonnemelk blijven plakken, dazen die nieuwsgierig die aanlokkelijke stukken blote huid komen inspecteren, maaidorsers, prachtige open heuvellandschappen, bossen,… van alles wat.
Maar wat er bijna niet is? Cafés, restaurants, … we moeten wachten tot we ‘s namiddags in Gronau komen om een ijssalon te vinden onder de kerktoren. Eindelijk… twee Eiskaffees bitte.
Wat er ook niet is? Hartelijkheid. En het heeft dus niet met ons te maken. Niemand die we in de winkel zien zegt goeiendag, niemand begroet hier de ander. In zichzelf gekeerd, gesloten, recht voor zich uitkijkend. Het is stil in de supermarkt. Soms denken we dat wij lucht zijn, onzichtbaar. Als ze nu al zo zijn, wat wordt het dan als we straks de grens met de vroegere DDR oversteken. Maar we houden vol en groeten nog steeds de anderen.
Hildesheim is een oude stad, maar…
In 1935 werden in de door Adolf Hitlers Derde Rijk aangelegde wijk Hildesheimer Wald de Trillke-fabrieken gebouwd. Zij waren eigendom van het Bosch-concern. De fabrieken, waar ook dwangarbeiders te werk zijn gesteld, produceerden motoren en onderdelen voor legervoertuigen. De fabrieken werden na WO II tot omstreeks 1990 gebruikt voor de productie van radio's en autoradio's van het merk Blaupunkt. De fabrieken zijn tot nu in gebruik bij het Bosch-concern.
Hildesheim was mede daardoor een doelwit voor de bommenwerpers en zijn historische binnenstad leed in 1945 grote schade. Bijna alle historische huizen gingen in vlammen op. Het grootste deel van het centrum bestaat dan ook uit naoorlogse bouwwerken. De Marktplatz met zijn vakwerkbouwhuizen werd zorgvuldig gereconstrueerd. Daarom is het historische centrum eerder beperkt in omvang. Maar het blijft een gezellige drukte en er zijn voldoende terrasjes om je gading te kunnen vinden.
Reacties
Een reactie posten