Zelf naar Slovenië?

Je begreep het al, Slovenië is het bezoeken waard.

Voor je iets boekt moet je zeker langs de site van de Sloveense dienst voor toerisme passeren , want daar kun je, in het engels, een link vinden naar alle mogelijke soorten logies, ook verblijven op de boerderij. Dat zijn de goedkoopste en vooral de leukste.

 

Ik kan je er eentje persoonlijk aanraden: Frcej in Zgornje Gorje, een drietal kilometer te noorden het zeer mooie meer van Bled. De nederlandstalige site () van Anton Zupan junior was nog van mijn hand   Doe hem gerust de groeten.

 

Vanuit Zgornje Gorje ben je 7 dagen zoet voor:

- het meer van Bled (een dag om rond het meer te wandelen en om naar het eiland in het midden ervan (Otok) te zwemmen of gevoerd te worden). Het water van het meer is trouwens zeer zuiver en vanaf de camping aan het zuiden van het meer is het eiland perfect al zwemmend te bereiken,

- het meer van Bohinji (een half uur per auto westwaarts)

trek een aparte dag uit voor de beklimming van de Vogel van waar je kunt kijken tot aan de Adriatische kust en aan de andere kant kijk je tegen de flanken van Sloveniëes nationaal symbool, de Triglav),

trek een andere dag uit voor een wandeling langs de oevers van het meer (je kunt er dan van Zgornje naar toe rijden via een onverharde weg, dan ben je niet gepresseerd) PS: parkeer nooit je auto op het gras of je hebt gegarandeerd een boete aan je benen.  We kunnen er van meespreken.

- Skofja Loka doe je op een halve dag (maar kan je ook gerust links laten liggen), trek liever de tijd uit voor de inspannende beklimming naar het drielandenpunt tussen Italië, Oostenrijk en Slovenië.  Je krijgt er een prachtig uitzicht bovenop.

- Ljubljiana (voorzie een dag voor het bezoek aan de stad en zijn kasteel op de heuveltop). Vanuit Bled loopt een magnifieke snelweg recht naar Ljubljana.

- Via de Vrsic-pas zit je zo in de vallei van de Soça waar een mooie wandeling je voert naar de bronnen van de Soça, ofwel de Soça Pot. Als je historisch aangelegd bent dan ga je naar het gruwelijke museum van Kobarid.  Slovenen hebben evenveel van WOI afgezien als wij in de Westhoek. Raften kun je ook reserveren in Boveç.

- Vanuit Zgornje kun je met de auto, maar ook perfect per fiets, langs een grindweg naar Mojstrana en vandaar naar het skioord Kranjska Gora.

 

Je kunt naar het noordoosten trekken.  De Dolina Logarska is zeer mooi, maar je moet er wel een ferme omweg voor maken.  Daar zitten trouwens de mooiste B&B on the farm's.

 

Laat je niet verleiden tot een uitstap naar de meren van Karinti.  Ze liggen op een uur rijden, maar vergeleken met de ongereptheid van de Sloveneense meren kunnen ze wel zeer druk bebouwd overkomen Zo'n uitstappen waren voor ons steeds zeer ontgoochelend.

 

Na twee uur rijden kom je ook bij Celje, Maribor en Ptuj en vandaar kun je de Hongaarse grens aftasten.  Da's trouwens een druivenstreek.

 

Ik zou afsluiten aan de Adriatische kust.  Vergeet op weg er naar toe zeker niet te stoppen voor de grotten van Skocjan.  Kleiner en minder druk dan die van Postojna, maar zeer indrukwekkend.  Een van die zalen is meer dan 100 meter hoog. Als je perse de stoeterij van Lipica wil bezoeken, dan zul je wel op voorhand een demonstratie moeten reserveren.  Wij hebben het niet gedaan en ik beklaag het nog altijd.

 

Eens je dan aan de kust toekomt opteer je best voor Piran of Portoroz.  Sloveni heeft weinig zandstranden, maar wel keien of betonblokken-stranden.  Hoe dan ook ,het is er zeer gezellig vertoeven.  Ik prefereer Piran omwille van zijn kleinschaligheid maar daarentegen is de hotelkeuze in Portoroz veel uitgebreider. Als je liever in Itali blijft, weet dan dat Trieste, of Trst voor Slovenen op een boogscheut verwijderd ligt.

 

Een waarschuwing: Slovene is dan wel een Balkanland, vanaf midden augustus kan het weer omslaan en zeer nat worden.  Het is en blijft een Alpenklimaat.

 

Als je boeken of kaarten nodig hebt, ge moogt gerust de onze gebruiken. De Sunflower reeds biedt de mooiste wandelingen aan. En ze zijn zeer goed gedetailleerd.

 

Een tweede waarschuwing: één keer naar Slovenië gaan kan slecht voor je gemoedsgesteldheid zijn.  Je komt naar huis met een verlangen om terug te gaan

 

Voilà, hopelijk kun je hier mee op stap.  Goede reis,




Sent from Samsung tablet

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10