Dag 9: rustdag in Berchtesgaden en Königssee

De rustdag in Berchtesgaden was welkom en werd overgoten met een saus van zonneschijn en warmte.

Na het ontbijt trokken we op een drafje naar het station om daar de bus te nemen naar Dokumentation, het vertrekpunt van de speciale bussen voor het Kehlsteinhaus, de voormalige vakantiewoning van de Reichsführer. Het werd in 1938 gebouwd als geschenk aan Hitler voor zijn 50ste verjaardag. De aanleg van de 6 kilometerslange 4 meter brede en zeer steile weg én de bouw van de liftschacht en het huis duurden slechts 13 maanden. Ter wille van dit exorbitant geschenk aan de dictator werden mensenlevens vernietigd door het werken onder zeer zware reliëf-, klimaatsomstandigheden. Na de oorlog wilden de Amerikaanse bevrijders oorspronkelijk het Eagles Nest, zoals zij het noemden, opblazen, maar de lokale gouverneur kon het op het nippertje vermijden. Het huis en de weg er naar toe moesten een blijvende aanmaning blijven voor al diegene die twijfelen aan de waarde van democratie.

De laatste 6 kilometer per bus worden gerekend tot een van de mooiste bergwegen van Europa. Hoe verder je rijdt, hoe meer de Alpen en de regio er rond hun horizonten vrijgeven. Salzburg heel in de verte, Berchtesgaden en de Königssee aan de andere kant en de toppen van de Watzman vlak voor je. Over Salzburg heen kijk je dan weer naar de vlakte te noorden van de Alpen.

Om het hoogste punt op 1880 meter te geraken moet je nog de lift nemen. Een koperen lift wel te verstaan aan het einde van een lange, uit de rotswand gehouwen tunnel. Vandaag, 65 jaar na WO II hebben sommige mensen het duidelijk nog moeilijk om in de lift te stappen. Hier hangt confrontatie met een zwaar en heftig verleden in de lucht. De wanden van de lift weerspiegelen de gezichten van de 40 of wat medereizigers. In deze spiegels heeft de dictator misschien ook nog zichzelf bekeken. Een vrouw weent.

De lift brengt je nog124 meter hoger naar het huis. De woonvertrekken zelf zijn behouden en omgebouwd tot restaurant waar je enkel kan komen met een gegidst bezoek. We stappen onmiddellijk het terras op en genieten twee uur lang van het magniefiek panorama.

Om twee uur zakken we weer naar Berchtesgaden af en nemen we nu de bus naar de Königssee. De aankomst daar is vooreerst ontgoochelend. Naast ons hoor ik een Nederlands meisje aan haar vader zeggen:"is dit het nou?"
Langsheen allerlei souvenirshops kom je uiteindelijk aan de rand van het water, . maar vermits je hier in een kleine baai van het meer zit heb je maar een beperkt 
zicht op de watermassa. Een bootje nemen kost je al gauw 65 euro en ze nemen nergens Visa. Dus gaan we voor de basicoplossing. We roeien dan maar zelf, typisch Demey. 10 euro voor een uur. En we hebben goed gelachen en we hebben ook het meer gezien. En Hannelore was het natst van al, maar dat lag aan de stuur(on)kunst van de anderen.

Vermits we morgen vertrekken voor het tweede deel van onze reis, nu dwars doorheen de Alpen, vragen we in het hotel of we onze tenten en slaapmatten hier kunnen laten, en het mag. Dat is een grote geruststelling. Vanavond nog de triage gedaan en morgen laten we weer twee grote zakken achter in de kelders van het hotel. Op de terugreis halen we die dan wel weer op.



Reacties

  1. Dag wim en ria,

    terug met de buurman van je ouders. Ik hou hen op de hoogte van jullie avonturen en als je een persoonlijk berichtje wil versturen bezorg het mij maar dan geef ik het aan hen door.
    Nog een aangename reis

    dirk

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10