Dag 12: Parthenay - Coulon 76 km

Dag 12: Parthenay - Coulon 76 km

Bij Jean en Nicole, ergens voorbij Parthenay, was het goed slapen in de tent. Tussen de jonge pruimenbomen. Heel vriendelijke mensen die ons s avonds nog op de koffie uitnodigden. Hij is gepensioneerd televisietechnieker en is door de opkomst van de flatscreens definitief buiten dienst. Zij bracht twee geadopteerde kinderen groot, met een beperking. Lieve mensen. Hun verste reis was hun huwelijksreis 50 jaar geleden naar Bretagne. Met een Renault 4 bestelwagen.

Om 7:30 was onze tent al leeg en om 8:15 zaten we weer op onze fiets. Een kleine picknick namen we op een veld, naast een van de ontelbare heggen hier.

Vanaf dan gaat het tot aan Niort flink omhoog en omlaag. Het zijn die korte, nijdige klimmetjes die het allemaal zo lastig maken. In Mazieres-en-Gâtine stappen we een Total-tankstation binnen voor onze eerste koffie. En een propere wc. Dan weer verder omhoog en omlaag tot in Saint-Marc-la-lande waar een bijzondere kerk in flamboyante gotiek ons opwacht met zijn verrassende gekrulde zuilen.

Op het pleintje geraken we aan de praat met een Zuid-Afrikaanse fietser die al twee jaar doorheen Europa fietst, afwisselend met werken als leraar Engels. Nu kwam hij vanuit Sapnje, de camino frances en Baskenland. Hij presenteert ons geroosterde, gepofte en gezouten maiskorrels. Lekker. Dit moeten we zeker ook eens opzoeken in de supermarkt. In ons gesprek worden we vergezeld door een andere fietser, een Fransman die geboren is in Johannesburg. Wat is dat met al die Zuid-Afrikanen?

Niort bereiken we uitgeput van het klimmen en dalen rond 14 u. Mooie stad met een imposante donjon, een overdekte markt en veel winkels. De crêpe en de galette smaken heerlijk bij Sainte-Marthe en de uitbaatster is de vriendelijkheid zelve.

Vanaf Niort verandert het landschap fundamenteel. We verlaten de heuvel en we komen in de vlakte terecht. Langsheen de oevers van de Sèvres-Niortoise volgen we het mooie jaagpad langsheen sluizen en bruggetjes. En zo komen we in moerassen van de Marais Poitevines terecht. Vergelijk het met de Clairmarais rond Saint-Omer. Kanaaltjes, platbodems, ophaalbruggetjes.

Deze avond slapen we in chambre d'hòte Les Roseaux in Coulon. Met zwembad. Joepie.























Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme