Dag 10: Gennes - Thouars - 68 km

Dag 10: Gennes - Thouars - 68 km

Goed ontbijt in Hotel La Longue Vue. Daarna verder langs de Loire, richting Saumur. Onderweg passeren we enkele leuke dorpjes en kerken, zoals de romaans-gotische priorij van Cunault.

Na 19 km zijn we in Saumur. Ria hoopt in Saumur ook een Decathlon te vinden en wordt pardoes op haar wenken bediend. De fietsroute gaat quasi recht deze winkel binnen. Een mirakel!
Vandaar het centrum van Saumur binnen. Een leuke stad gebouwd op de oevers van de Loire en een stad van wijnkelders en wijnhandelaren. De stad wordt bekroond met een kasteel van waar je een mooi panorama hebt op Saumur en de omstreken. Na de picknick aan het kasteel (ja, je moet eerst even de hoogte in met de fiets) trekken we verder.

Terwijl ik in de Saint-Pierrekerk binnenstap geraakt Ria aan de praat met een inwoner. 20 dagen al zonder één druppel regen, vertelt hij. Niet normaal. De regio is momenteel inderdaad droog. We merken het aan onze fietsen die onder het gele stof zitten. En wij trouwens ook, zal ik deze avond merken als mijn t-shirt was. Het water kleurt geel.
W
e verlaten de Loirevallei en we gaan verder langs een zijrivier van de Loire, de Thouet, richting Montreuil-Bellay. In La Motte houden we een koffiestop bij Tim van de Moulin2Roues. Deze Brit baat er een B&B met kayakverhuur uit in een opgeknapte watermolen. Hij woont en wérkt er al 5 jaar en vecht vooral voor het behoud van de watertoevoer naar zijn molen. ' Brussel' is voor hem de grote boosdoener met al hun regeltjes. Er komt weinig reactie als ik hem zeg dat die regeltjes ook door Britse europarlementariërs werden gestemd. Hoe dan ook, om het visbestand in de rivier te redden moet zijn dam verdwijnen. Allemaal de schuld van Brussel. Hij excuseert zich...sorry....Europ.

In de richting van Montreuil-Bellay zitten we temidden de wijngaarden. Netjes op een rij, hier en daar opgelijnd achter een rozenstruik die dienst doet al vroege indicator van ziekten.

Nog een megalitische brug en we kunnen de klim inzetten naar het centrum van Montreuil-Bellay. Mooi kasteel en prachtige collegiale kerk. Van boven het dorp heb je een panoramisch zicht op de streek.

Vandaar weer verder doorheen de vallei. Graanvelden die al geoogst zijn, wijngaarden, sorghum, wortelen, uien, een gotische middeleeuwse brug, alles passeert de revue.

Met een ferme klim komen we in Thouars bij het Hotel de la Gare. Een supervriendelijke en behulpzame eigenaar. Thouars zelf is muisstil, oorverdovend rustig. Wandelen door de straten slingert je terug naar de jaren 70. Leegstand. De trieste ondergang van de lokale middenstand. We zijn blij in België te wonen.



































Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme