Dag 15: La Rochelle - Marennes 74 km

Dag 15: La Rochelle - Marennes 74 km

Na 1030 km fietsen zijn we aangekomen in Marennes, een kustplaats in de Charente-Maritimes.

We zijn deze morgen vanuit La Rochelle vertrokken met een lichte zijwind. Vanaf nu volgen we de bordjes van de Vélodyssée, de fietsroute die volledige Franse Atlantische kust volgt. De oranje bordjes brengen ons langs mooie fietspaden naar de badplaatsen Angoulins, Châtelaillon naar Rochefort. Het is eb en het strand lijkt zich oneindig ver ui te strekken. Houten constructies op het strand zijn een soort piertjes van waarop met kruisnetten wordt gevist.

De route brengt ons jammer genoeg niet naar het verhoopte centrum van Rochefort, maar gaat er met een grote boog omheen. Verdorie weer geen koffiepauze. Om de Charente, die hier in zee uitmondt, over te steken is er normaal een veerbootje, maar die is tijdelijk buiten gebruik. Nu zijn er twee alternatieven. Een omweg van 20 km ofwel de hoge brug van de D733. We gaan voor de laatste optie, de korte pijn. Op het midden van de hoge brug heb je een mooi uitzicht op het estuarium.

We rollen naar beneden en gaan via Echillais en Saint-Aignant naar de gemene weiden van Hiers-Brouage, een groot wetland-gebied. Daarvoor moet wel eerst een lang recht kanaal langs, het Canal de Bridoire. Een hobbelig parcours voert ons langs kreken, geulen, ooievaars, zilver- en blauwe reigers, waterratten, diverse soorten vee. Op enkele vierkante kilometers zie je hier de verschillende fasen waardoor onze polders in Vlaanderen geëvolueerd zijn. Best boeiend, inclusief een eiland dat door het droogvallen van de omliggende gronden nu volledig door droog land omgeven is.

Zo komen we uitgehobbeld (wat een vreselijk wegdek) aan in Marannes. Morgen trekken we verder richting Royan.


















Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme