Dag 4: Schaffhausen - Konstanz- vandaan 59 km - totaal 261 km

Gisterenavond werden we vergast op een krakend onweer en felle regens. Gelukkig konden we het overdekte terras van de campingbar gebruiken om bij bier en thee te schuilen. Tot even na middernacht bleef het onweer aanhouden. Deze morgen was alles weer peis en vree. De Rijn stroomt voor onze ogen nog steeds richting Noordzee alsof er niets gebeurd is.

Dit deel van de reis behoort zowel inzake fietsinfrastructuur als landschappelijk schoon tot het mooiste wat we ooit deden. Een zeer afwisselend traject langsheen de Rijn, de Zeller See en uiteindelijk de Boden See brengt ons doorheen idyllische dorpen en stadjes. Stein am Rhein en Konstanz spannen de kroon inzake gezelligheid.  Zeker onder een stralende zonnehemel ziet alles er magnifiek uit. De beschilderde gevels en de vakwerkhuizen worden steeds vaker afgewisseld met chalets. Het fietspad gaat hoog en laag langsheen de spoorlijn en biedt ons een panoramisch zicht op het breder wordende water.

Grappig om weten over Stein am Rhein: Het wapen van Stein am Rhein bevat een lintworm. Er lopen heel wat toeristen rond. De koffie smaakt er heerlijk (duur).

Onze laatste halte voor de Bodensee is Konstanz. Konstanz is een universiteitsstad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, gelegen aan de Zwitserse grens. Van hieruit vertrekken nog steeds overzetboten naar de overzijde van het meer en Bregenz. De stad wordt letterlijk door de staatsgrens doorsneden. Konstanz scheidt de Rijn van de Bodensee. Het zicht op het meer vanuit de haven is grandioos.

Het Bodenmeer, of meestal uit het Duits onvertaald de Bodensee, is een meer, dat grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het wordt grotendeels gevoed door de Rijn, de Alpenrijn, die het meer in het oosten instroomt en in het westen weer verlaat.

Boven het meer vliegt een Zeppelin.
De vliegtuigfabriek Dornier is hier vanouds gevestigd. Deze vestigingsplaats maakte oorspronkelijk de productie van watervliegtuigen gemakkelijk.

Nog anderhalve kilometer scheiden ons van camping. Het is er druk op het tentenplein. We zetten de tenten op, sluiten alles af en gaan dan naar de oever van het meer om de zon te zien ondergaan.

Weer een geslaagde fietsdag. We zijn nog allen in vorm ondanks de zadelpijn van Hannelore.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme