Dag 0: Aanloop naar het startpunt in Basel.

Vermits we onze fietstocht zullen aanvatten vanuit Basel, opteren we ervoor om vandaag tot in Battenheim te rijden, een dorp op 6 kilometer ten noorden van Mulhouse. Hier overnachten we in het hotel L'Ancienne Poste. Zo kunnen we morgen op het gemak naar de luchthaven van Basel/Mulhouse rijden om de auto daar voor langere tijd te parkeren.

Op de weg naar hier hielden we 's middags halt in de mooie stad Nancy in de regio Lotharingen.

Vooral de prachtig witte monumentale gebouwen rond het Place Stanislas blijven ons bij. Het reusachtige plein meet 106 bij 124 meter en dateert uit het midden van de 18de eeuw. Het heette oorspronkelijk Place Royale, naar de Franse koning Lodewijk XV, van wie het standbeeld op het plein stond. In 1831 kreeg het zijn definitieve naam Place Stanislas, ter ere van Stanislaus Leszczyński, die de opdrachtgever was voor de aanleg van het plein. Leszczyński was voormalig koning van Polen en schoonvader van Lodewijk XV. Van deze laatste had hij de titel van hertog van Lorraine ontvangen en het was vanuit die hoedanigheid dat hij de opdracht tot de aanleg gaf.

In het midden van het plein staat sinds 1831 het standbeeld van deze Stanislaus Leszczyński.

In de aanloop naar de herdenking van het 250-jarige bestaan van het plein in 2005, werd het volledig heraangelegd, waarbij de originele vormgeving van architect Héré - lichte bestrating met donkere banden - in ere hersteld werd. Ook de gevels van alle gebouwen rondom kregen een opknapbeurt. Het plein werd volledig verkeersvrij en vormt nu als voetgangersgebied één geheel met de Place de la Carrière en de Place d'Alliance. De drie pleinen staan samen op de werelderfgoedlijst.

De stad was verrassend rustig en verkeersluw. De frisdrank in het Parc de la Pépinière kwam precies op tijd. 39 graden doet flink zweten.

Twee uur na dit bezoek werden we in Battenheim verwelkomt door het geklepper van de ooievaars.

De patrone kon ons overtuigen om de huisspecialiteit te proeven: Cordon Bleu. Ze had warempel gelijk. Zo'n mals en smakelijk stuk vlees heb ik zelden geproefd. Een aanrader voor wie ons achterna komt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme