Dag 12: Balaruc les Bains - Agde - vandaag 72 km

Heerlijk geslapen in dit fijne cosy hotel. Het ontbijt was even ok. De patroon herken je onmiddellijk aan zijn kleine Dali-snorretje.

Na de gebruikelijke passage bij de winkel voor onze fles water gaan we eerst terug naar de wandeldijk. Daar, aan de zee, werd een trompe l'oeil geschilderd van de cabane waar Georges Brassens zo vaak kwam. We willen toch even met hen op de foto.

En wat een ongelofelijke luxe, we krijgen zowaar een heus fietspad voor onze wielen geschoven. En nog ongelooflijker, dat duurt zo de ganse dag.

Op deze manier komen we gemakkelijk aan de andere kant van de baai in de havenstad Sète. Wat een drukte van auto's die zich hopeloos vastrijden in de file op weg naar het stadscentrum .

Wij als fietsers worden net voor de brug naar Sete afgeleid naar de Promenade Louis Vaille. Een bizarre verzameling visserssloepen, visnetten, boeien, eendenkooien, maar in zijn slordigheid schuilt een ware romantiek. Je krijgt er de visgeur gratis bij.

We laveren ons tussen de auto's en bussen een weg naar het centrum van Sete. Wat een volk! We staan zowaar zelf vast in de file. We stappen via het voetpad het hoger gelegen centrum in. Deze stad heeft wel wat. De vele kades benadrukken het havenkarakter.

Sète ligt aan het Étang de Thau, een lagunemeer van de Middellandse Zee dat wordt benut voor zoutwinning. In dit karakteristieke havenstadje komt tevens het Canal du Midi uit in de Middellandse Zee.

En wie zien we weer in de stad? De pralinewinkel "Jeff de Bruges". Je vindt ZE overal behalve in? Juist ja!

Vanuit Sete gaat het westwaarts naar de lange stranden die de Bassin de Thau van de zee afscheiden. Eerst langs de nieuwe jachthaven en zo komen we op het Plage du Lido. Daar wagen we ons aan een duik in het koude zeewater.

De volgende 10 kilometer volgen we een geasfalteerd fietspad langsheen die stranden. Links de Middellandse Zee, dan de stranden en duinen en rechts zand met warempel wijngaarden. En daarachter zoeft dan soms de TGV voorbij.

En zo komen we op een aangename manier in Agde. Het stadje ligt op een heuvel op ongeveer 4 km van de zee. Het Canal du Midi sluit via de ronde sluis van Agde aan op de Hérault.

De badplaats Cap d'Agde hoort bij de gemeente.

We vinden een camping net buiten Agde, aan de oevers van de Hérault. Deze rivier ontspringt op de Mont Aigoual in het zuiden van de Cevennen en stroomt zuidwaarts naar de Middellandse Zee.
Agde.

We zetten de tenten op en vertrekken dan te fiets verder om Grau d'Agde en Cap d'Agde te gaan verkennen. 
Vooral Czp d'Agde valt ons tegen. Artificiële eilanden trekken massa's volk en auto's. Blij dat we hier slechts passanten zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme