Dag 1: Basel Airport - Kaiser August / 82 km

We hebben onze plannen herzien. In plaats van te parkeren op de luchthaven van Basel, hebben we de auto geparkeerd bij het hotel. Deze morgen hebben we de grootvader van de uitbaters aangesproken en die was na enkele tellen akkoord. Daardoor konden we onmiddellijk in Battersheim de fietsen afladen en volhangen met de bagage. Zo sparen we ook 180 € parkingkosten uit😊.

Rond 10 uur waren we klaar om te vertrekken. Onze eerste tussenstop was Mulhouse.

Mulhouse is een stad in het oosten van Frankrijk, in de Elzas. Twee zijrivieren van de Rijn, de Doller en de Ill stromen door de stad. Mulhouse heeft veel oude gebouwen en smalle straten. Mulhouse ligt dicht bij de grenzen met Zwitserland en Duitsland, en deelt een internationale luchthaven met Bazel en Freiburg. Wegens de textielindustrie werd Mulhouse wel het Manchester van Frankrijk genoemd, net als Rijsel overigens.

Vanaf Mulhouse volgen we de EuroVelo route NR 6 naar Basel. Het is snikheet (39 gr). We zitten al zeer spoedig door de watervoorraad heen. In Kembs vinden we bij Leader Price fris water, koude yoghurt en vlees voor de picknick. We verorberen alles aan de oever van het oude Rijn-Rhônekanaal. Enkele kilometers verder kunnen we niet weerstaan aan de biofruitsappen in het oude sashuis van Saint-Louis Neuweg.

We puffen ons verder, de laatste 15 kilometer tot aan de Zwitserse grens. De overvliegende, dalende vliegtuigen verraden de nabijheid van de luchthaven. De luchthaven van Basel ligt deels op Frans grondgebied.

Doorheen de industriële sites van BASF, Novartis en Roche bereiken we de Frans-Zwitserse grens. Geen douane te zien. Zo komen we uiteindelijk in Basel.

Bazel of Basel is een stad in het noorden van Zwitserland, op het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland. De stad ligt aan de Rijn, de Birs komt in Bazel in de Rijn uit.

Bazel ligt aan weerszijden van de Rijn, op de linkeroever ligt Groot Bazel en op de rechteroever Klein Bazel. De twee stadsdelen worden door vijf bruggen met elkaar verbonden, waarvan één spoorbrug. De Mittlere Rheinbrücke is de bekendste. Langsdaar verlaten we de stad. Opvallend waren de honderden zwemmers die zich met het water van de Rijn laten meedrijven met hun kleren mee in waterdichte zakken. Wanneer ze, soms 20 km verder, weer uit het water komen, nemen ze de bus terug naar het startpunt. Een leuk en blijkbaar geïnstitutionaliseerd gebruik.

We zweten ons verder langsheen het fietspad op de Duitse Rijnoever tot aan Rheinfelden waar we via de brug weer Zwitserland binnenfietsen. In Kaiseraugst ligt onze camping.

Onze beide tenten staan er op amper 2 meter van het water. Zalig! Na het eten zwemmen in de Rijn is een enorm plezier na deze snikhete dag.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme