Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 3

 Vandaag eerst tegen de strakke noordwestenwind in, dan met de wind van links en finaal de wind in de rug. Zo ziet het programma voor deze 3de fietsdag er uit.

Eerst vanuit onze B&B in Breda naar de overzetboot in Lage Zwaluwe. Van daaruit vertrekt een kleine voetgangers/fiets-veerpont over de Amer naar de overkant, het Nationaal Park Biesbosch. Wanneer we in het dorp de juiste weg nog vragen aan twee dames, vertellen ze er bij dat het veer vandaag wel niet zal varen… door die wind. Even slaat de angst ons om het hart, want dat zou voor ons een ferme omweg betekenen. Maar onrust was niet nodig. De veerman is blijkbaar van geen kleintje vervaard en vaart wel degelijk uit. Oef! En gelukkig was er weer een assertieve Nederlander onder de fietsers die weer eens alles moest organiseren. Jij en jij eerst, dan jij…😉 12 fietsen gaan het bootje op, 2 Vlamingen blijven achter. Gelukkige was dat wij niet.
De Biesbosch! Een uniek zoetwatergetijdengebied tussen de Merwede en de Amer. Overal zie je brede rietkragen, waterlopen met grote en kleine binnenvaartschepen, ganzen, witte reigers en hoge dijken waarop het heerlijk fietsen is. Af en toe zie je ook kajakkers. In het Bezoekerscentrum leer je alles over dit gebied en zijn bewoners.
Her en der langs onze weg vinden we verwijzingen naar de Hollandse Waterlinie. In Nederland bleek immers het onder water laten lopen van gebieden een goede manier om de vijand tegen te houden (waar kennen we dat nog van? De Westhoek?). Een waterlinie is een snoer van verdedigingswerken met daartussen overstromingsgebieden. De vestingwerken liggen rond steden en op hoger gelegen delen, die niet onder water gezet kunnen worden. Bij oorlogsdreiging werden de gebieden onder water gezet. Hier rijden we door zo’n gebied.
We zetten onze voeten wat harder op de trappers, want donkere wolken halen ons snel in. Maar gelukkig houden we het vandaag toch droog.
De Merwede is de benedenloop van de rivier de Waal. De Merwede begint ten oosten van Woudrichem, waar de Waal en de Maas me samenkwamen. Het vestingstadje Woudrichem is onze eindbestemming voor vandaag. Via Werkendam en zijn dijkhuisjes (vaak met rieten dak) komen we in de omwalde, prachtige en sfeervolle stad met een oude haven, pittoreske kasseistraten en mooi onderhouden huizen. Vanop de omwallingen heb je een mooi zicht op zowel het omliggende land als de binnenstad.
We slapen vanavond in B&B “Waar Maas en Waal”, waar we heel hartelijk worden verwelkomd met historische toelichting gratis er bij😊 Woudrichem is momenteel zo doods als een luis die vorige week doodgeknepen werd😊Gelukkige is er nog de Turk, die ons redt met lekkere pizza en een mixed grill. Mmmmm….












Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme