Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 2

Nederland verwent ons vandaag met verrassend veel groen, eikenbossen, open landschappen, uitgestrekte tuinbouwpercelen en magnifieke fietspaden. Asperges links, aardappelen rechts en daartussen buxus, rozen, hortensia. De zandgronden lenen zich hier uitstekend voor deze teelten. En hier en daar maneges.

De wind is gunstig voor ons. We rijden, genietend van de omgeving, langs oude turfkanalen.
We vertrekken vanuit Ossendrecht noordoostwaarts via het Grenspark Kalmthoutse Heide naar Essen en Etten-Leur. Meerdere keren gaan we de Belgisch-Nederlandse grens over.
De fietspaden zijn uitstekend en slechts zelden moeten we de weg delen met verkeer.
En ja hoor, ondanks het perfecte ontbijt in het Grenshotel De Jonckheere in Ossendrecht, laten we ons in Essen verleiden door de chocoladekoeken die we even verder verorberen onder het goedkeurend oog van Moedergods in de kapel. Even verder getuigt een radbraakpaal ons aan de manier waarop misdadigers vroeger geradbraakt werden en hun lijken ter ontbinding werden achtergelaten tot les van potentiële criminelen. Tof!😳
Oh ja. Een bijzondere plek passeerden we ook even voor de Buisse heide, namelijk de Strontpaal! De paal past in een verhaal van smokkelaars en douaniers die hier, zoals bij ons in West-Vlaanderen, een kat en muisspel speelden. De korte paal was blijkbaar voor de douaniers op de stille zandweg een ideale plek om even hun gevoeg te doen. Vandaar, de strontpaal. Er is zelfs een strontpaalroute. Volgens ons hangt er een geurtje aan deze zaak😂
De appeltaart in het Pannehuske in De Buis smaakt heerlijk. De groep Zuid-Koreanen die op deze mooie juli-dag een winters stoempbuffet bestelde en dan toch last minute beslist voor een broodbuffet laat de herbergier met verbazing achter.
En zo komen we in het actieve Breda terecht. Met het gezellige begijnhof, de oude haven en de Grote Kerk.
Even buiten de stad ligt de B&B De Bievangh. Een mooi gerenoveerde hoeve waar we ons direct welkom voelen.
Morgen trekken we verder naar Woudrichem aan de Waal.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme