Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 8

 Vandaag staat een korte rit op het programma. We gaan maar tot Deventer, stad aan de IJssel. We waren er nog nooit, we kennen het niet en we hebben geen speciale verwachtingen. Dus… laat maar komen.

En we hebben ons weer vergist in Nederland! De rit er naartoe was weer afwisselend. Hoeves met de voor de streek typische rieten wolfsdaken, ooievaars, grote waterplassen met plekjes om te zwemmen, heerlijk brede fietspaden en zelfs in de bossen zijn die effen en verhard. We laten ons verrassen door zeer grote stellingmolens. Mooi fietsgebied.
En Deventer. Nou… top! En laat het nu net vandaag snikheet zijn en stadsfestival met straattheater en animatie. Belevenis-audio- en video-installaties, veel volk op de been, gezellig volle terrassen. We
genoten
van de toffe boel hier.
Nochtans keek iedereen angstvallig op de buienradar: code rood van het KNMI. Het zwaar onweer, werd onweer en werd een zware regenbui en tegen dat dit alles Deventer bereikte was enige regen het finale resultaat. Maar het was net genoeg om enkele schrikhazen naar huis te sturen. De stad verfriste na de drukkende warmte. We leefden weer op.
Heel veel interessante gebouwen hier in deze Hanzestad. Net als onze bestemming morgen, -Zwolle-, behoort deze stad tot de grote groep Hanzesteden waar ook Brugge, Damme, Londen, Lübeck enz toe behoren. We passeren ook aan een van de oudste plekken van de stad waar ze in de 9de eeuw een wal aanlegden als bescherming tegen de plunderende Vikings.
En ja, om het helemaal ingewikkeld te maken… deze rivier de IJssel is eigenlijk ook voor een aftakking van de Rijn. Na de Waal en de Nederrijn zitten we nu dus weer te kijken op Rijnwater.
Onze B&B is omschreven als museumhuis met meubels uit het begin van de 20ste eeuw, met bijhorende kinderboeken over Dik Trom.
Toen we deze middag in de loden hitte aankwamen gefietst werden we door de gastvrouw vergast op een koude natte handdoek voor ons bezweette gezicht en een glas fris water. Het voelde heerlijk aan.
En ja hoor, voor de tweede keer in Nederland, wanneer we zeggen dat we uit Nieuwpoort komen, valt onmiddellijk hun gulden… aha, waar de Slag om Nieuwpoort plaatsvond op 2 juli 1600. Het was tijdens de Tachtigjarige Oorlog, uitgevochten tussen het Staatse en het 'Spaanse' koninklijke leger. Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, werd er geconfronteerd met een groot Spaans leger. Het jaartal 1600 is gemakkelijk te onthouden en dus is het een van de bekendste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.
En ja… Tom Waes is hier ook zeer geliefd alsook zijn “ Verhaal van Vlaanderen “. We hebben een nieuw exportproduct, naast de Dagelijkse Kost-pannen van Jeroen Meeus😊













Reacties

Populaire posts van deze blog

Dag 19 Potsdam - Berlijn 40 km

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14