Postel-Maaseik

Wie in de abdij van Postel wil verblijven, moet natuurlijk naar de mis. Vandaar dat we om 6:30u opstaan om tot 7:15 de mis te volgen. Zo vroeg. Maar...het heeft als voordeel wel dat je de mooie abdij in het frêle ochtendlicht kunt bewonderen. De norbertijnen volgen de regel van Sint-Augustinus en vinden hun inkomen in de productie van brood, bier, kaas, speculoos en kruiden. Het bier en brood hebben we gekeurd en zeer goed bevonden.




Een bijzondere mededeling voor de collega's van de opleiding Reisleider😉, het verhaal dat kloosterzusters in tegenstelling tot hun mannelijke collega's steeds van een bisdom afhangen, klopt dus maar ten dele: de norbertinessen hangen niet van de bisschop af. We weten volgend jaar weer wat gezegd.

Rond half tien verlaten we het domein en we rijden doorheen de uitgestrekte, zanderige percelen. We zitten op de grens van België met Nederland. Ajuin, erwten, aardappelen en maïs wisselen mekaar af. Door de droogte moeten de boeren voortdurend besproeien. Een sproeier zegent ons met een ijskoude stortbui.




Aan het knooppunt 232 wordt aan de dijk gewerkt. We kunnen er niet door. Ons enige alternatief is de parallel lopende zandweg, maar het zand is zo mul dat we amper vooruitgeraken. De voorbij rijdende boswachter raadt ons aan om iets hoger op het tallud het bospad te nemen. Zo hotsebotsen we anderhalve kilometer als volleerde mountainbikers door het bos, tussen struiken, varens en ondergroei door tot we weer aan de vaartdijk komen. Het eerste wat we doen is mekaar controleren op teken.

Dan maar verder langs het eindeloze jaagpad langsheen het kanaal naar Neerpelt en Bocholt. Nu eens zonder bomen dan weer beschut door prachtige bomengallerijen. Ik wist niet dat hier zoveel kanalen waren.




Picknicken doen we in de schaduw van de Maasland-gotische St Laurentiuskerk van Bocholt, de thuisgemeente van het Bocholt-bier. De inwoners van Bocholt noemt met de Torenkruiers" omdat ze in 1910 de kerktoren 9 meter verplaatsten samen met een Amerikaanse ingenieur. "Nooitthuismuis" geniet van het frisse water van de Wasvrouwen"-fontein.

Nadien nog meer kanalen tot in Bree. Dat dit de thuisbasis is van Kim Clijsters getuigt het bronzen beeld ter hare ere. De spreidstand is goed gelukt.


Maaseik is internationaal vooral bekend als de vermoedelijke geboorteplaats van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Zo staan dan ook trots als standbeeld op de Markt. Het beeld werd zowaar nog ingehuldigd door Z.M.Leopold I. De markt zelf wordt omringd door mooie woningen in maaslandse bouwtrant.




Tijd voor koffie met Limburgse vlaai😉


750m verder stroomt, het is te zeggen druppelt, de Maas noordwaarts. Morgen wordt dit een deel van onze route richting Liège.


Maar dat is voor morgen, nu eerst zorgen dat we de Rode Duivels bezig kunnen zien tegen Brazilië.

Plaats van afspraak? Hotel Wilgenhof. http://www.hotelwilgenhof.be/



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme