Dinant-Namur


Terug naar huis. Het verblijf in Dinant was in orde. Grote kamer met zicht op de voorbijstromende Maas. We zien de stroom die haar water vanuit Frankrijk richting Nederland duwt. Daarheen waar we vandaan komen. En zo is cirkel rond. We maakten vanuit Liège een grote lus langs de Ourthe en de Famenne om uiteindelijk stroomopwaarts de Maas terug te zien.

Dinant is ontwaakt uit zijn Rode Duivels-roes. Het ochtendlicht streelt de citadel en de kathedraal. Aldophe Sax zou er wel een passende toon bij bedenken.


We steken de Maas over via de sluis. EuroVillo-route 5 loopt hier immers. Maar we worden onmiddellijk al verplicht om alle bagage van de fiets te halen. Een slimme ontwerper slaagde er immers in om de doorgang zo complex te maken dat de fiets er amper doorgeraakt. Goed hoor!


Voor de rest is de tocht langs de Maas ontspannend en mooi. Statige huizen langs beide oevers. Groen, grote tuinen. Ontdekkenswaardige kleine dorpen, zoals Bouvignes sur Meuse met zijn burcht, gotische kerk en zijn renaissance Spaans Huis.




Verder naar Profondeville en de aardbeiengemeente Wépion. We vergapen ons aan de indrukwekkende rustformaties en aan de kracht die de erosie door water heeft. We kijken verbaasd toe hoe de klimmers aan de overkant de effen rotswand veroveren. 



Ons einddoel voor vandaag is het levendige Namur. Leuke winkelstraten, eethuisjes en mooie gebouwen. De citadel kijkt op ons neer en ziet dat het goed is.




Gelukkig rijden er, ondanks de staking, treinen. Onze fiets past net in de lift naar de eerste verdieping van het stationsgebouw en dan weer in een andere lift naar de perrons. En zo zijn we dan weer op weg naar huis.
Anderhalve week fietsen levert ons leuke herinneringen op en de zekerheid dat er heel veel leuke en groene plekken overblijven in dit kleine land. Maar zoals zoveel dingen, best stoppen terwijl het nog leuk is. Zo blijft de herinnering perfect.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme