Na onze tunnelavonturen willen we het echte Gardameer-fietsparadijs ervaren. Waar kan dat beter dan op de vlakkere zuidoever.

Dus nemen we de fietsen mee tot enkele kilometers voor Desenzano aan de zuidelijke oever van het Gardameer. Vandaar willen we met ons stalen ros via Sirmione naar Peschiera en terug.

We laten de auto op een parking ver buiten de stad en dalen af naar het strand van Desenzano. Het is er markt. Kledingstukken, groentenkramen, vis, vlees. Tijd om voor de picknick een kilo heerlijke kersen in te slaan.

Via de strandweg willen we zo dicht mogelijk bij het water naar Sirmione. Maar dat lukt niet. Heel vaak is het dijkpad verboden voor fietsers. En dan gaan we stukken te voet ofwel gaan we verder op de baan, weg van het meer.

Bordjes die het fietspad naar Sirmione aanduiden vinden we, maar die raken we even verder weer kwijt. We bereiken na enkele omwegen toch het mooie en drukbezochte Sirmione. Op een schiereiland dat als een vinger uitsteekt in het Gardameer. We laten de fiets achter op de grote fietsenstalling aan de ingang van het stadje, vlakbij de verdedigingsmuren. Souvenirzaken, ijsjes, pizzeria… de gezellige drukte van een toeristische trekpleister. We wandelen naar de noordelijkste plek van het schiereiland en ontdekken daar Jamaica-beach. Zo mooi!!! De vlak geërodeerde kalkstenen vloer vormt er een prachtig strand waar de kleuren wit en blauw overheersen overgoten met een prachtig zicht op het meer. Magnifiek.

Na Sirmione gaat het verder naar Peschiera. Een vestingstad die eerst door de Venetianen werd versterkt. Het ligt aan de “aflaat” van het Gardameer. Vanaf hier voert een rivier het water van het Gardameer richting Padua. Twee versterkte en omwalde eilanden zijn verbonden met bruggen. Het is een bijzonder zicht. Het stadje behoort tot het Unesco werelderfgoed.

Op de terugweg naar Desenzano proberen we nogmaals zo dicht mogelijk langs het water te fietsen, maar blijft een illusie, bijna elke strandweg is verboden voor fietsers. We geven het na het vele te voet voortduwen van de fiets op. We gaan via de normale weg. Daar merken we dat een fietspad in realiteit dat deel van de weg is waar ze riooldeksels zitten. Toppunt van al…. Om niet te snel te fietsen staan er heel wat hekkens waartussen je moet slalommen. En…. bij elke private uitrit staan er haaientanden geschilderd op het fietspad. Je hebt dus geen enkele voorrang en je bent continu op je hoede voor auto’s die plots van een oprit kunnen komen. De aanduidingen zijn incoherent. Nu eens moet je links van de weg het fietspad volgen en dan weer rechts en dan weer is er geen fietspad. We geven het op en fietsen mee met de auto’s.

Het marketingverhaal over het Gardameer als fietsparadijs mag voor mij gerust naar het rijk der fabelen verbannen worden. Zo’n prachtige streek maar absoluut geen fietsparadijs.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10