Naar Venetië in de zomer van 2016.

Wat is leuker dan plannen maken, je reis organiseren, je documenteren en dan langzaam naar je reis toeleven.

Ria en ik hebben het plan opgevat om deze zomer (2016) naar het zuiden te fietsen. We vertrekken met de fiets in Luxembourg en volgen dan grotendeels de Moesel tot in Koblenz en daarna een stuk de Rijn, om daarna zuidwaarts te rijden via Heidelberg, Augsburg, Garmisch-Partenkirchen, Landeck, Merano tot in Venetië.

Documentatie/reisgidsen:
We combineren 3 fietsreisgidsen:
<![if !supportLists]>·         <![endif]>Bikeline Mosel-Radweg (http://webshop.fietsvakantiewinkel.be/mosel-radweg-bikeline-fietsgids.html) voor het stuk tussen Luxembourg en Koblenz.
<![if !supportLists]>·         <![endif]>Reitsma’s Route naar Rome: DEEL 1 Amsterdam - Garmisch-Partenkirchen (1080 km) (http://www.reitsmaroutes.nl/) voor het deel vanaf Koblenz.
<![if !supportLists]>·         <![endif]>Reitsma’s Route naar Rome: DEEL 2 Garmisch-Partenkirchen - Ferrara via Venetië (653 km) (http://www.reitsmaroutes.nl/)

Als ik even Reitsma mag citeren op zijn eigen webstek http://www.reitsmaroutes.nl/ :

“Reitsma’s Route naar Rome is een toeristische fietsroute van ongeveer 2150 km van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. De route loopt door mooie, afwisselende landschappen en passeert sfeervolle oude steden en stadjes. Het parcours is zo licht en rustig mogelijk gehouden (tot en met de Alpen zelfs grotendeels autovrij), maar er is wel voor gezorgd dat u van tijd tot tijd door een dorp of stadje met winkels en horeca komt. Fietskampeerders treffen vrijwel iedere dag minimaal één camping; meestal zijn het er meer. Hotels en B&B's zijn er onderweg in overvloed.

Soms zijn er onverharde wegen gebruikt, maar van een kwaliteit die met een randonneur of hybride prima te doen is. Voor wie per racefiets gaat zijn er in de gidsen (soms wat drukkere) asfalt-alternatieven opgenomen voor de langere onverharde gedeelten. Wilt u ook de kortere onverharde stukken zoveel mogelijk vermijden, download dan de speciaal voor de racefiets gemaakte GPS tracks. Deze wijken hier en daar even af van wat in de gids staat.

Deel 1 loopt via de dalen van Rijn, Neckar en Kocher en het vriendelijke boerenland van Beieren tot Garmisch-Partenkirchen, aan de voet van de Alpen. 
Deel 2 gaat over de Alpen tot Ferrara, halverwege de Povlakte. U kunt daarbij kiezen tussen de hoofdroute via Verona, de iets langere Gardameer-route of de ruim 70 km langere Venetië-route. Beide Alpenpassen in de route zijn erg laag (1256 en 1515 m) en er is hulp van trein of bus mogelijk. Omdat de passen zo laag zijn is de hele route al vroeg in het jaar sneeuwvrij: vaak al in april, maar zeker in mei. 
Voor wie in de Alpen juist een extra sportieve uitdaging zoekt is kort een routesuggestie met een paar flinke cols opgenomen. Dit is niet een in detail beschreven route, maar er is wel een campinglijst en een GPS-track.
Deel 3 loopt vanaf Ferrara door de Apennijnen en het betoverend mooie heuvellandschap van Umbrië en Toscane naar Rome. In dit deel worden drie verschillende routes aangeboden, waardoor ook een rondje van circa 750 km mogelijk wordt door een van de mooiste delen van Italië, van Florence via Assisi naar Rome en vandaar terug naar Florence via Siena (of andersom).”

Deel 3 van Reitsema houden we achter de hand voor 2017. Dan kunnen we misschien tot in Rome geraken.

Overnachten:
Deze keer willen we eens fietsen zonder tenten mee te moeten slepen. Via Booking.com zorgde ik reeds in elke stopplaats voor een slaapplek in een hotel of jeugdherberg. Eens ik zeker was van de overnachtingsmogelijkheden en de haalbaarheid van de dagafstanden zocht ik dorp per dorp en stad per stad af naar gastenkamers of speciale campings. In sommige camping kun je immers ook een hut, blokhut of zoals in Stams, een “Wohnfass” huren.

De route:

We delen onze etappes op de volgende manier in:

Omschrijving
0
Treinreis naar Luxemburg. Fietsen naar Trier
1
Treinreis naar Luxemburg. Fietsen naar Trier
2
Fietsen naar Kröv
3
Fietsen naar Burgen
4
Fietsen naar Hirzenach
5
Fietsen naar Guntersblum
6
Fietsen naar Heidelberg
7
Fietsen naar Bad Wimpfen
8
Fietsen naar Braunsbach (Kupferzell)
9
Fietsen naar Ellwangen
10
Fietsen naar Dillingen an der Donau
11
Fietsen naar Augsburg
12
Blijven in Augsburg
13
Fietsen naar Utting am Ammersee
14
Fietsen naar Garmisch-Partenkirchen
15
Fietsen naar Stams
16
Blijven in Stams
17
Fietsen naar Ried
18
Fietsen naar Glurns
19
Fietsen naar Merano
20
Blijven in Merano
21
Fietsen naar Auer/Ora
22
Fietsen naar Calceranico al lago
23
Fietsen naar Bassano del Grappa
24
Fietsen naar Venetië
25
Blijven in Venetië
26
Blijven in Venetië

Op de kaart ziet dit er ongeveer zo uit:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10