15 juli 2016. Op verkenning door Frans-Vlaanderen. 93 kilometer. Van Nieuwpoort naar Zouafques.

Dit wordt een oefentocht. Vanuit Nieuwpoort via Veurne en Bergues naar Watten en uiteindelijk Zouafques in het departement Nord-Pas de Calais. Rond 10u met flinke tegenwind vertrokken om via Wulpen en Veurne naar de vlakke Moeren te rijden. Langsheen kaarsrechte betonwegen bereiken we zo de Franse grens. Rechts van ons zien we de lange files met vrachtwagens die aan de grens gecontroleerd worden. De aanslagen in Nice zorgen ervoor dat de Franse regering de noodtoestand met drie maanden verlengde. De gevolgen zijn hier duidelijk zichtbaar. Maar hier, op deze kleine landweg, rijden we met onze fietsen probleemloos Frankrijk binnen.

Via onooglijke dorpjes als Warhem en Hoymille bereiken we de vestingsstad Bergues ofwel in het Vlaams Sint-Winocksbergen. Hier zitten we in het hart van Frans-Vlaanderen. En dat merk je duidelijk aan de straatnamen: Burgstraet, Vleeschstraet, Kapelstraat. 

Voor wie Bergues niet kent, dit is de plek waar de komische film "Chez les C'tis" zich afspeelt. Boven in het Abdijpark vinden we een zonnige picknickplek.

We rijden Bergues uit naar Bierne, Steene, Pitgam en Drincham. Bij de laatste namen denk je eerder aan Engeland dan aan Frankrijk.

Het wordt een lange klim en daarna een korte steile afdaling naar Watten. Het dorp ligt aan de oever van de Canal de la Haute Colme. De "tarte normande" smaakt ons heerlijk in de Brasserie Calypso op de Grande Place.

Klaar voor de laatste etappe naar de b&b. Nog 15 kilometer naar Zouafques. We kunnen nu betrouwen op de borden van LF1 Noordzeekustroute. We rijden heuvel op en heuvel af door afwisselend landbouwgebied en bos. Overal groeit vlas en aardappelen. Het vlas wordt op één plaats al geoogst. Veel industrie is hier niet op slechts 20 km van de industriepolen Calais en Duinkerke. De havens zien we trouwens goed liggen vanop de hoge heuvelruggen.

We naderen Zouafques. We rijden het Parc Naturel des Deux Caps binnen. Het is een prachtig groen gebied hier in het noorden van Frankrijk.

Onze gite, La Ferme de Wolphus, bestaat uit een grote gerenoveerde hoeve die al 30 jaar als chambre d'hote wordt uitgebaat door Jean-Jacques en Mimi.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10