T-32: het verhaal van Sint-Jacob. Voor de liefhebbers!

Nog 32 dagen resten ons. Met de stijgende temperaturen in ons land stijgt ook de spanning. Het is de hoogste tijd dat ik mijn Spaans bijschaaf, maar ook de hoogste tijd om mezelf eens te verdiepen in het verhaal van Sint-Jacob. Als je bij iemand op bezoek gaat wil je immers ook wel eens weten met wie je te maken hebt.  Het verhaal van Sint-Jacob is, zeker wat de Spaanse versie betreft, nogal wonderbaarlijk te noemen.  Er moet toch iets aan hem zijn dat ervoor zorgt dat duizenden, zoniet honderdduizenden pelgrims dit jaar naar het verre Galicië trekken.

Vooreerst, 2010 is een Heilig Jaar als het op Sint-Jacob aankomt.  Dit jaar valt zijn feestdag, 25 juli, op een zondag.  Da's dan een Heilig Jaar.

Santiago was één van de 12 apostelen. Hij werd samen met zijn broer Johannes door Jezus "aangeworven". Na Jezus' bleef Jacob met de overige apostelen en discipelen te Jeruzalem. Hij schijnt, evenals de andere apostelen, in de stad te zijn gebleven tijdens de eerste vervolgingen tegen de Kerk. Jacob werd door Herodes veroordeeld tot de doodstraf met het zwaard, in het jaar 43 of 44. Hij werd alzo de eerste martelaar voor de Kerk.

Hij schijnt tijdens zijn leven ook te hebben gepredikt in het westen van Spanje, Galicië dus. Na enkele jaren besliste hij terug te keren naar Jeruzalem. Daar kwam hij dus om door het zwaard van Herodes en hij werd hoogstwaarschijnlijk begraven in de buurt van de Olijfberg.

Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, voer de rivier de Ulla op en bereikte de Romeinse havenstad Iria Flavia. Toen de opvarende van boord wilden kwam een ridder kwam hen te hulp. Maar zijn paard sloeg op hol en wierp de ridder van zich af. Deze kwam in zee terecht en dreigde te verdrinken. Maar met Gods hulp rees hij recht uit de Atlantische Oceaan omhoog, helemaal onder de schelpen. Vandaar het belang van de Sint-Jacobsschelpen in de pelgrimsrituelen.



Ze brachten nu het lichaam en het hoofd van Jacobus aan wal en strekten het uit op een grote steen. Deze sloot zich meteen om het lichaam heen, zodat Jacobus in een passende sarcofaag lag.  Dit moet zowat de ultieme droom zijn voor alle begrafenisondernemers in de wereld.

Het verhaal over de her-ontdekking van het graf van Sint-Jacob in Spanje dateert van begin 11de en 12 de eeuw. Het is een kluizenaar die na een nachtelijke droom denkt te weten waar de stoffelijke resten van de apostel zich bevinden. Bisschop Theodomirus van Iria Flavia, gaf daarop opdracht (813-818) de oude Romeinse begraafplaats te Compostella te onderzoeken. Men ontdekte in een Romeins mausoleum het lichaam van de apostel. Waaraan zouden ze die herkend hebben? Vermits ze in die tijd nog niet beschikten over vooruitstrevende DNA-analysetechnieken kunnen we die brave mensen het voordeel van de twijfel geven. De vindplaats werd in de legende aangewezen door een schitterende ster boven een veld en dat was de aanleiding tot de benaming campus stellae, later als omgevormd tot Compostella. Het schijnt trouwens dat het woord "Compostella" in het Vlaams kan vertaald worden als "Lichtervelde", da's dan al weer heel wat bekender voor ons West-Vlamingen.

Op zijn graf werd een stenen altaar gebouwd en een eerste kerk opgericht.

Sinds de ontdekking van het graf van Sint-Jacob, ontwikkelden zich diverse routes voor pelgrims richting Compostela. Het is moeilijk na te gaan wanneer juist de eerste pelgrims toestroomden op de plaats van Jacob' graf, maar informatie van de eerste bedevaarten is er vanaf de 10e eeuw.

Meerdere grote pelgrimsroutes ontwikkelden zich vanuit het noordwesten van Europa naar deze uithoek van Spanje.  Eén daarvan proberen we straks te volgen.

Nu snuister ik verder naar de link tussen Karel de Grote, Roncevalle en Sint-Jacob de Morendoder. Voor de Spanjaarden is Santiago een soort nationale held.  Zoéén waar Generalissimo Franco zich blijkbaar ook bediende om zijn politiek enig grandeur en mysterie mee te geven. Ik ben benieuwd waar dit me brengen zal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10