Bodensee fietstocht 2022

Wie op zoek is naar een relatief eenvoudige fietstocht met weinig of geen niveauverschillen, zal zeker zijn gading vinden aan de oevers van de Bodensee. Dit grote, midden-Europese meer heeft zijn oevers in zowel Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland. De gehele omtrek bedraagt 273 kilometer. Je krijgt er zowaar 4 meren voor de prijs van één, want de Bodensee bestaat in feite uit 4 stukken: de Obersee, de Uberlinger See, de Untersee en de See-rhein. In als je echt in detail wilt gaan, de Untersee bestaat uit de Gnadensee, de Zeller See en de Rheinsee.

Eromheen loopt de Bodensee-radweg die heel goed aangeduid is.





Wil je er een rustige fietsvakantie van maken dan kun je de auto parkeren in de buurt van Ludwigshafen in de noordwestelijke hoek van de Bodensee. Vandaar rij je dan in wijzerzin naar Friedrichshafen, Lindau, Bregenz, Rorschach, Arbon, Romanshorn, Konstanz, Stein am Rhein, Radolfzell en zo terug naar je startpunt. Enkel wanneer je de doorsteek maakt van Radolfzell naar Ludwigshafen moet je even op een kleinere versnelling schakelen, want je moet de Bodanrück over.

Wie de tocht onderweg wil onderbreken kan op vele plaatsen ook de overzetboot nemen en desnoods via enkele tussenstops, terugkeren naar het startpunt of een etappe overslaan. Of, en dat merk je tijdens de tocht, de trein is nooit ver weg. Ontelbare keren zul je de trein links of rechts van je zien rijden en de fiets neem je er zonder probleem op mee.



Onderweg kom je voorbij prachtige oeverdorpen of stadjes die je uitnodigen om te genieten van het uitzicht op het water. Wasserburg, Langenargen, Meersburg. Of je kunt je ogen de kost geven in de prachtige barokkerk Birnau tussen Nußdorf en Uhldingen-Mühlhofen. Geniet van de gezellige drukte op het eiland Lindau waar je kunt kijken naar de aan- en afvaart van de overzetboten die bijna alle plaatsen rond het meer aandoen. Passeer je in de zomer langs Bregenz, hou dan wel rekening met het jaarlijke Bregenzer Festspiel dat duizenden toeschouwers trekt naar de operavoorstellingen. Maar je kunt in Bregenz ook de kabellift nemen naar de Pfänderberg vanwaar je op 1.064 m hoogte een grandioos uitzicht hebt op het meer. Snuif je eerder historiek en archeologie op, hou dan halt in Unteruhldingen en bezoek de paalwoningenmuseum.



Wij kozen voor een rustige 6 daagse rondrit met startpunt in Stockach (waar we de auto parkeerden in de parking Innenstadt, 41 euro voor de ganse week). De avond voordien sliepen we in Fridingen an der Donau in een rustig Hotel – Gasthof Sonne.

Dag 1: Stockach – Friedrichshafen, 56 km, (Hacienda hotel)

Dag 2: Friedrichshafen – Bregenz, 42 km, (Hotel Garni Bodensee)

Dag 3: Bregenz-Arbon, 44 km, (Hotel Brauerei Frohsinn)

Dag 4: Arbon – Konstanz, 33 km, (Hotel Bodensee Arena)

Dag 5: Konstanz – Stein am Rhein, 36 km, (Garni Hotel Mühletal)

Dag 6: Stein am Rhein – Stockach, 41 km, en overnachten in Bodman (Hotel Pension Café Hasler)

Optie: wie nog een lus wil toevoegen kan vanit Stein am Rhein ook nog verder fietsen tot aan de indrukwekkende Rijnwatervallen in Schaffhausen.



Voor de campingliefhebbers is er keuze genoeg en wie liever in een zacht bed slaapt, ook aan hotels, gasthoven en pensions is er geen gebrek. Ook proviand meesleuren is absoluut niet nodig, want onderweg passeer je talrijke terrasjes, cafés, imbisse, konditoreien, enz…. Koop je waterflesjes, let er dan op dat er pand wordt aangerekend (50 cent voor een petfles), maar je kunt nadien de flesjes terug binnenbrengen in een supermarkt of zelfs bij de lokale kruidenier om je statiegeld te recupereren.

We namen geen baar geld mee, omdat je zowel in Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland bijna overal met je bankkaart kunt betalen, enkel uitzonderingen niet te na gesproken.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme