Prospectiereis naar de Spaanse provincies rondom de Camino Francès, dag 1: Madrid-Léon

Om 12 :10 met ongeveer 15 minuten geland op de luchthaven van Madrid. Het duurt nog 45 minuten voor we eindelijk met onze bagage buiten staan, klaar om de huurwagen op te pikken. Deze keer kozen we voor Europcar. We krijgen een Seat Léon. Leuke wagen met, en dat is een groot voordeel, een Android Auto compatibele boordcomputer zodat we probleemloos de GoogleMaps-app van mijn smartphone kunnen laten communiceren met het beeldscherm van wagen. Nog even de instellingen goed zetten en we zijn vertrokken voor 375 kilometer richting het noorden, richting Léon.

De eerste drie kwartier rijden we door sterk verstedelijkt gebied maar onmiddellijk daarna wordt het landschap ruwer, opener, desolater en vooral zeer wijds. 40 kilometer ten noorden van Madrid doemt het « Monumento Nacional de Santa Cruz del Valle des los Caidos » op. Vooral het enorme kruis zie je al van kilometers ver. Het is een omstreden monument ter ere van de slachtoffers van de burgeroorlog. Ook republikeinen… voor zover kon aangetoond worden dat ze katholiek waren. We rijden er voorbij, maar dit gigantisch bouwwerk wil ik op de terugweg wel eens van nabij zien.

Ongelooflijk hoever je kunt kijken over frisgroene velden afgewisseld met het felle geel van de koolzaadvelden. Daartussen dan weer roestbruine bodems of gigantische, nieuw aangelegde wijngaarden. Zo gaan 375 kilometer verrassend snel. Slechts af en toe krijgen we regen, maar de meeste tijd rijden we onder een schitterende wolkenhemel die concurrureert met een azuurblauwe lucht. Je zou er zowaar poëtisch van worden. We blijven op de AP-6 en gaan via de Puerto de Guadarrama en Aravalo, Medina del Campo tot in Benavente waar we overgaan op de AP-66 richting Léon. In de verte duiken de besneeuwde toppen van het Cantabrische gebergte op. Een bergketen ontstaan door de botsing, miljoenen jaren geleden, tussen het Europese en Amerikaanse continent.

Om 18 :15u bereiken we het historische, verkeersvrije centrum. Ons hotel, Monistica Pax, ligt pal in het historische hart van de stad en omdat we er reserveerden mogen we de verkeersvrije straten binnenrijden tot aan de parking op de binnenkoer van het hotel. Centraler kunnen we niet zitten.

Snel bagage op de kamer zetten en dan de stad verkennen. Hier waren we ook in 2010, met de fiets op weg naar Compostella. Toen namen we niet genoeg tijd om Léon echt te verkennen. Nu wil ik dit goedmaken.

Eerst naar de schitterende gotische kathedraal, die jammer genoeg sluit om 19 :00u. Morgenochtend komen we terug naar deze grootste en mooiste kathedraal in Franse gotiek van gans Spanje. De kerk is vooral bekend voor zijn magnifieke brandglasramen. De westertorens zijn geïnspireerd op de kathedraal van Reims.

Als je de kathedraal weer uitstapt en naar rechts, om de kathedraal heen loopt kun je via een monumentale stadspoort aan de oude stadsomwalling komen. Langs de buitenkant krijg je een mooi zicht op de muren waarvan de oudste delen dateren van de Romeinse tijd, de eerste eeuw na Christus. 36 toren zijn er nog over. Via de Castillo del Castillo kom je weer de oude stad binnen en via de Basilica de San Isidoor bereik je de Palacia Guzman en de Casa Botines van de Catalaanse architect Gaudi. Dan weer links de hoofdstraat in en zo kom je weer aan de kathedraal. Morgen zijn alle musea en kerken weer open vanaf 09 :30u, we weten dus weer wat gedaan.

Een goede eettip : Topo, vlakbij de kathedraal op de hoek van Plaza de Regla.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme