Hoog vakantiegevoelgehalte op de fiets in West- en Oost-Vlaanderen
Toerist in eigen land, -wat zeg ik-, eigen provincie. We willen dit weekend fietsen naar Gent via Kortrijk en met behulp van de fietsknooppunten.
Zaterdagmorgen vertrekken we vanuit Oostkamp om na 76 prachtige fietskilometers aan te komen in het drukke Kortrijk waar heel veel volk op de been is. We heuvelden via Loppem, Zedelgem, Baliebrugge, Lichtervelde en Koolskamp (dorp van het Belgisch kampioenschap wielrennen). Daar zou in de kerk het oude praalgraf te zien zijn van Jacob van Lichtervelde, souverein-baljuw van het Graafschap Vlaanderen in de beginperiode van de Bourgondische hertogen. Maar... God is niet thuis, de deur blijft toe. Na een koffie bij bakkerij Annelore, vlak tegenover de kerk, rijden we verder naar Ardooie, Emelgem, Izegem en Heule. Het eerste stuk gaat het vlot naar beneden, we rijden immers over de cuesta van Tielt-Koolskamp.
Heerlijk afwisselend met een goede windrichting. Het zonnetje doet ons genieten van kleine dorpen, kapelletjes, molens en kerkewegels. Zoveel onbekend moois zo dicht bij huis. We worden ontroerd door de intact gebleven lindenbomen rond de landelijk kruisen, de vlasmolen en de watermolens. De tijd stond hier stil. Op de route kruis je ook de Wastina-route. Dit oude woord "wastina" verwijst naar een woestenij, met andere woorden een oud heidegebied. Deze gebieden herken je vaak aan hun benamingen met "veld" (denk aan Veldegem, Lichtervelde, provinciedomein 't Veld).
In Izegem belanden we midden een wielerwedstrijd. Het schoenmuseum, Eperon d'Or, was jammer genoeg gesloten. "Eperon d'Or" is een voormalige schoenfabriek en is in gebruik als industriële erfgoedsite. Het museum herbergt de schoenen- en borstelcollecties van de stad Izegem en daarnaast ook een streekbezoekerscentrum. Het voorgebouw staat op de inventaris onroerend erfgoed en is beschermd als monument. We komen er ook voorbij de grootste watertoren van Vlaanderen: 25 m doorsnee en goed voor 2.300.000 liter water.
Kortrijk bereiken we na 76 kilometer. Ik wist niet dat je Kortrijk op zo’n prachtige manier kon binnenfietsen via Heule en het Astridpark.
Ook even passeren aan het lokale Partena-kantoor. Maar er is geen koffie of pintje te krijgen... :-)
Even vinden we rust in het begijnhof.
Het laatste begijntje ter wereld was Marcella Pattyn. Ze deed haar intrede in het begijnhof van Sint-Amandsberg in januari 1941 en verhuisde eind oktober 1960 naar het Kortrijkse begijnhof. De laatste jaren verbleef ze in een verzorgingstehuis in Kortrijk. Ze overleed in 2013 in haar slaap. Naar haar werd een standbeeld gemaakt dat nog steeds te bezichtigen is in het begijnhof.
Het is een leuk hotel "Full House Hotel" waar alle kamers een snoepnaam dragen. De afscheiding tussen slaapruimte en badkamer is een aquarium. De ambiance zit er in Kortrijk in met het Bockor Rock festival met vanavond Coco Junior. Wat een volk!
Op zondag zetten we deze verrassende verkenning van West- en nu ook Oost-Vlaanderen verder. Na een rijkelijk ontbijt gaat het via de knooppunten verder naar Vichte en Wortegem-Petegem naar Oudenaarde. We rijden door een prachtig landschap en de liefelijk groene dalen worden afgewisseld met mooie uitzichten.
Watermolens, een militair kerkhof (Vichte - er rusten hier nu 226 Britten en 12 Canadezen.) en een mooi zicht op de Vlaamse Ardennen. Magnifiek. De middagpauze met verse soep aan de waterplas van het Outsider Cableparc, in de schaduw van Oudenaarde, komt zeer gelegen.
In Oudenaarde zelf bewonderen we de gotische Sint-Walburgakerk en het stadhuis en we rijden ook even tot aan Tacambaroplein. Op dat plein staat een mooi standbeeld van Prins Charlotte, dochter van koning Leopold I en keizerin van Mexico.
Na Oudenaarde, de stad van het Ronde van Vlaanderen-museum, verandert het landschap drastisch. We volgen nu de oevers van de Schelde naar Eke, Gavere en Zevergem. Rivieroevers zijn mooi, maar ze kunnen wel monotoon worden. Gelukkig mogen we hier en daar van een idyllische oude Scheldearm genieten. In Eke ligt een café vlak aan het fietspad en net voorbij de Grenadiersbrug en dat trekt op deze zomerse dag heel veel volk. Op de Schelde zijn er jachtjes, waterskiërs en jetskis.
Via het technologiepark van Zwijnaarde en het Citadelpark bereiken we ons einddoel, Gent centrum. Tijd om af te ronden met ribbetjes in de Amadeus in het Patershol.
Deze 36 uur durende uitstap heeft een gigantisch
vakantiegevoel-effect. Zalig.
Dag 1: Vertrekkend vanaf de Steenbruggebrug in Oostkamp, 76
kilometer
69-82-93-25-99-97-67-10-74-95-88-72-90-82-12-89-15-75-18-44-24-53-27-57-83-55-55-21-21-20-14-14-63-10-93-83
Dag 2: Vertrekkend vanaf Broeltoren in Kortrijk, 73
kilometer, aankomst centrum Gent
83-73-27-66-6-3-64-65-14-94-27-36-6-13-18-38-42-44-46-96-93-84-82-74-65-55-43-38-29-32-40-3-2-4
Reacties
Een reactie posten