Wat kost een zelf georganiseerde fietsvakantie?

De vraag die me vaak wordt gesteld is “hoeveel kost zo’n fietsreis?”. Die vraag kan ik pragmatisch beantwoorden: “Zoveel je zelf wilt”.  De eenzame fietser die graag van camping naar camping trekt en zijn neus niet optrekt voor een nachtje in de stal naast de kalveren zal natuurlijk minder betalen dan iemand die elke avond een vers gestreken ledikant opzoekt en ’s morgens wil genieten van een ontbijt met cava. Dat is het voordeel van een fietsvakantie: je hebt de volledige vrijheid om ervan te maken wat je zelf wilt.

Vooreerst: vakantie blijft voor ons in de eerste plaats een periode van ontspanning. De laatste jaren opteren we vaker voor hotels in plaats van campings. Daardoor steeg de kostprijs van de overnachtingen. Daartegenover staat dan wel dat we de tijd die we vroeger nodig hadden om onze tenten op te zetten nu kunnen gebruiken om de stad te bezoeken.

Van al onze fietsvakanties hielden we nauwgezet bij wat we betaalden voor onze verplaatsingen en onze overnachtingen. De kostprijs van het middag- en avondeten moet je er wel nog bijtellen.

Om u een idee te geven. De fietsreis van Luxemburg naar Venetië in 2016 kostte voor twee personen 2.082 euro. In deze prijs zitten:
·        - de treinreis inclusief fiets van Brugge naar Luxemburg: 110 euro
·         -26 overnachtingen in kamers met ontbijt, jeugdherbergen en hotels: 1.721 euro
·        - de terugvlucht met SN Brussels Airlines naar Brussel inclusief de fietsen: 251 euro

In 2017 trokken we met ons tweetjes naar Engeland. We fietsten 28 dag rond. Daarvoor betaalden we 2.426 euro. Het Verenigd Koninkrijk is nu niet bepaald een goedkope bestemming, zeker niet in de vakantiemaanden. We mikten telkens op een goede slaapplek: een goed ontbijt, rustige buurt of waar mogelijk nabij een bezienswaardigheid. Bed & breakfasts, hotels of kamers bij particulieren. In de totale prijs zijn begrepen:

·         -ferry van Zeebrugge naar Hull inclusief buitenkabine, ontbijt en avondmaal: 349,30 euro
·        - 22 overnachtingen: 2.019,54 euro
·         -ferry van Dover naar Calais: 58 euro

Het begint zowat een vaste richtprijs te worden. 1.000 euro per persoon voor een maand rondfietsen. Zelfs in 2010, toen we met vier personen van Oostkamp naar Santiago de Compostela fietsten kwamen op 4.000 euro uit. We hadden toen wel het grote voordeel dat een collega onze auto naar Compostela bracht.

Kan het goedkoper? Natuurlijk. Je kunt de tent meenemen, waardoor de overnachtingskosten vanzelfsprekend zullen dalen. Je kunt op weg naar Compostela ook zoveel mogelijk in refugio’s overnachten of in kloosters en abdijen. Dat hangt van jouw persoonlijke voorkeur af.


Is dit goedkoper dan een volledig georganiseerde fietsvakantie. Ja! Eenmaal lieten we ons overhalen tot een volledig geplande en verzorgde fietsreis van Duitsland via Wenen naar Boedapest. Voor drie personen kostte dit avontuur ons +-6.000 euro, dus 2.000 euro per persoon. Daarin zaten de overnachtingen, de huur van de fietsen, bijstand onderweg, de hotels met ontbijt, een wijnproeverij. Je betaalt inderdaad een deel gemoedsrust vermits alles voor jou georganiseerd wordt, maar je verliest ook deel van je vrijheid. Zelf je route uitstippelen, zelf je dagafstanden kiezen en zelf uitzoeken in welk hotel je wilt slapen, het is deel van het avontuur. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dag 19 Potsdam - Berlijn 40 km

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14