Zaterdag 19 september 2015: Calais-Dover-Canterbury-Folkestone-Dover (94 km)

Het is eens wat anders. In alle vroegte met de auto naar Calais en van daar met de fiets op de boot naar Dover. Van daaruit een dag fietsen naar Canterbury en terug naar Dover via Folkestone.

 

Het werd een prachtige fietsdag.

 

Om 7:45u vertrekt de boot van P&O-Ferries vanuit Calais naar Dover. We boekten zonder rompslomp onze tickets via http://www.poferries.com/bn/calais-dover.

Vergeet niet dat je als fietser een uur op voorhand aan de check-in wordt verwacht, in tegenstelling tot auto’s die er slechts een halfuurtje eerder moeten zijn. We parkeerden onze wagen op de parking aan de ingang van de ferry-terminal. Daarna rij je terug naar het ronde punt aan de ingang van de terminal en je volgt de auto’s doorheen de paspoort- en ticketcontrole.

 

Als fietser krijg je een “lane” toegewezen door de persoon aan de check-in en daarna ga je helemaal vooraan in de rij staan, zelfs als er al voertuigen in de rij staan. Je rijdt immers als eerste de boot op.

 

Het binnenrijden van het gigantische autodek is best indrukwekkend als nietige fietser.

 

 

Na anderhalf uur kun je er langs de Engelse kant weer affietsen, maar nu moet je wel geduldig wachten tot alle auto’s het schip afgereden zijn. De haven verlaten is eenvoudig. Je volgt de dikke rode lijn die je van de boot n doorheen de ferryterminal tot een kleine metalen poort brengt. Daar dien je aan te bellen (!) waarop na een een visuele check door een bewaker de poort electronisch geopend wordt. Dan passeer je nog de paspoortcontrole. Dezelfde rode lijn brengt je uiteindelijk naar de uitgang van de haven.

 

Wil je naar Canterbury, dan kun je betrouwen op de wegwijzers van de “Coast to Cathedral”- fietsroute. http://www.canterbury.co.uk/things-to-see-and-do/Coast-to-Cathedral-Cycle-Route.aspx.

 

 

Voor deze dagtrip gebruikten we route 16 naar Canterbury en daarna de 17 naar Folkestone en terug naar Dover () . Het wordt aangeraden om de route in tegenwijzerzin af te leggen. De lange afdaling naar Dover wil je liever in deze richting doen. De gedetailleerd kaart van deze route vind je hier: http://explorekent.org/activities/cathedral-to-coast-cycle-ride-canterbury-to-dover

 

De route voert je al snel Dover uit en brengt je naar het glooiende land van oostelijk Kent. Je fietst door Guston, Whitfield, Barfreston, Frogham, Ratling, Patrixbourne en komt zo in Canterbury aan. Bezoek in Patrixbourne ook even de Chalk Pit Farm. De boerderij werd omgevormd tot een klein complex van winkeltjes waar lokale producten worden verkocht en een tea room. Hier kun je wat extra krachten opdoen voor de laatste kilometers tot Canterbury.  

 

Na je bezoek aan Canterbury keer je enkele kilometer terug naar Patrixbourne, want daar vind je de link naar de route 17, richting Folkestone.

Bridge, Elham, Padlesworth. Folkestone zelf ligt niet op de route, maar in Padlesworth kun je wel doorrijden tot in deze statige havenstad. Route 17 zelf gaat vanuit Padleworth verder terug oostwaarts naar Dover via Hawkinge en West-Hougham.

 

Deze route is bijzonder landelijk maar maakt grotendeels gebruik van verharde, kleine wegen. Soms wat grind of modder maar steeds goed berijdbaar.  Er zijn voldoende rustplaatsen (pubs, bars, tea-rooms) onderweg en zeker in Canterbury is de keuze overvloedig. Laat je niet misleiden, deze regio heeft enkele verraderlijk steile hellingen in petto. Maar ze zijn steeds kort zodat je snel weer kunt recupereren.

 

 

Rij bij je aankomst in Dover het haventerrein weer op via de dikke rode lijn op de grond. Ook nu volg je de auto’s doorheen de paspoortcontrole, maar in tegenstelling tot Calais ga je niet met de auto’s doorheen de check-in. Je wordt naar de ticket-office gestuurd (eerst moet je wel binnengelaten worden via een grote slagboom waar een bewaker je identiteit noteert alvorens de poort te openen). In de ticket-office krijg je je “lane”-nummer en dan pas mag je weer vooraan de rij gaan staan. Moet je nog lang wachten voor het inschepen begint, dan kunt je even schuilen in het terminalgebouw.

 

Wanneer de boot in Calais aankomt, dan moet je wel opletten. Je verlaat het haventerrein samen met de auto’s en je rijdt in de richting van de snelweg (links zie je je auto al staan achter de afsluiting) en net voor de snelweg neem je de afrit “Calais Centre Ville”. Het rondpunt ga je helemaal rond en zo kom je weer aan de parking.

 

Veel plezier,

 

Wim en Ria

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme

Verkenning van het Gardameer, dag 10