Nieuwe fietsavonturen: 2015-Rondje Zwitserland
Sinds we in 2010 van Oostkamp naar Compostela fietsten, bleef de fietskriebel ons achtervolgen.
In 2012 fietsten we eerst van Dover naar London (http://wimenrianaarlonden.blogspot.be/) en in die zomer trokken we van de Bodensee (D) via de noordelijke Alpenrand naar Salzburg (A) en vandaar verder zuidwaarts naar Bled in Slovenië (zie http://wimenrianaarslovenie.blogspot.be/). Zo combineerden we de Bodensee-Königssee-Radweg van Bikeline (http://www.bodensee-koenigssee-radweg.de/de/aktuelle-radfuehrer-bestellen/) met de Alpe-Adria route (http://www.alpe-adria-radweg.com/). Met de tent mee doorkruisten we Duitsland, Oostenrijk en Slovenië van B&B naar hotel en van boerderij naar camping…
In de zomer van 2013 volgden we de Donau vanaf Schärding (D) via Passau, Linz (A), Wenen (A), Bratislava (SK) naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Dit was de enige fietsreis waarvan we de organisatie “outsourceten” aan Belgian Biking (nu Zuiderhuis) http://zuiderhuis.be/nl. Het feit dat alles vooraf gepland, geboekt en georganiseerd was nam een groot deel van de “fun” weg.
En in 2014 volgden we de Groene Route naar de Middellandse Zee vanuit Luxemburg doorheen de Jura en langs de Rhônevallei via Orange en Avignon tot in Les Saintes Maries de la Mer in het hart van de Camargue. We baseerden ons op de gids van Europafietsers (http://webwinkel.europafietsers.nl/fietsgidsen/europa/frankrijk/trektochten/fietsgids-groene-weg-naar-de-midellandse-zee-deel-2.html). We namen de tent mee en improviseerden opnieuw dat het een lust was: camping, particulieren, hotel, koeienstal, …
Het waren fietsreizen die ons telkens weer voor de confrontatie stelden tussen enerzijds de inspanning (soms meer dan ons lief was) en de onmetelijke intensiteit van de beleving van de natuur, de cultuur, de steden en de mensen die we ontmoetten. Van elk van de bovenstaande reizen bleven duizenden beelden in ons geheugen gegrift. Beelden die we anders, met een autoreis, weer snel vergeten zouden zijn. Fietsen blijft een manier om je weer bewust te worden van reliëf en de echte afstand van 1 kilometer. En, -laat ons eerlijk zijn-, het is zo grappig om fluitend op je fiets langs de ellenlange file op de Autoroute du Soleil te rijden. Zij stressen in hun auto, wij genieten van de zon op ons gezicht en het vooruitzicht van weer een kleine landweg tussen graanvelden of wijngaarden door. Dezelfde eerlijkheid gebiedt ons ook om toe te geven dat het niet altijd even gemakkelijk is. Hetzelfde graanveld bij 35 graden met de wind op kop is na een tweetal uren allang niet meer zo prettig. Maar hoe dan, de balans tussen de positieve en de negatieve elementen blijft voor ons nog altijd positief.
Daarom nemen we ook deze zomer weer de fiets uit de garage. We parkeren de auto in de buurt van Basel (CH) en volgen daarna de Rijnroute, de Rhôneroute en de Juraroute in Zwitserland. We baseren ons grotendeels op het werk van Luc Oteman, “Fietsen door Zwitserland, een rondrit langs rivieren en door bergen”. http://www.recreatief-fietsen.nl/fietsendoorzwitserland/
Om het met de woorden van de schrijver te zeggen: “De groene rivierdalen van Rijn en Rhône met bossen, wijngaarden en historische steden als Basel, Schaffhausen, Stein am Rhein, Chur, Brig en Sion bieden aangename fietsroutes. De oevers langs de weidse Bodensee met de bruisende stad Konstanz trekken als een magneet fietstoeristen uit vele landen. De Alpen worden overgestoken via de indrukwekkende Oberalppass en Furkapass. Het Meer van Genève met de mondaine steden Montreux, Lausanne en Genève heeft mediterrane charme. Tot slot verrast de ruige Jura met veel landelijk schoon, stille natuur en onbekende stadjes als Vallorbe, La-Chaux-de-Fonds en St.-Ursanne. De route doorkruist 16 van de 26 Zwitserse kantons, waar nu eens Duits, dan weer Reto-Romaans of Frans de voertaal is.”
Op deze expeditie worden Ria en ik vergezeld door de jongste dochter Hannelore en haar vriend Olivier.
Vanaf vrijdag 7 augustus kunt u hier onze avonturen volgen…
Reacties
Een reactie posten