Van de kust naar Kortemark

Het hoeft niet altijd ver te zijn. Waarom niet eens fietsen van de kust naar het binnenland toe. We startten in Nieuwpoort en langs de Frontzate fietsten we naar Diksmuide. De zon is van de partij maar de wind blaast pal op de kop. De Frontzate is een verhoogde spoorwegberm maar is nu een verhard fietspad en diende bij de Slag om de IJzer in 1914 als buffer, terwijl de hele poldervlakte tussen de IJzer en de spoorweg onder water werd gezet. Op verschillende plekken langs dit fietspad verwijzen monumenten, bunkers en uitkijkposten naar deze grimmige periode. Oorlogsverleden is niet het enige wat je hier ziet. De lager gelegen natte weilanden waren eertijds veenstekerijen.

We stevenen op de Ijzertoren af. AVV VVK, de grote letter staan er nog steeds. We steken de Ijzer over in Diksmuide en gaan via Esen naar Zarren. We rijden op de Hoge Kamstraat. De naam is niet gestolen. Kijk om je heen en je merkt hoe hoog je hier zit. De kust ligt noordelijk en in de verte zie al de Atlantic Wall, de lange rij appartementen van Middelkerke en Westende. We zijn uit de kustvlakte. De Ijzervallei, de Zarrenvallei, het zijn getuigen van een lang vervlogen geschiedenis toen de kust veel verder landinwaarts w lag en waar de Ijzer nog in Diksmuide in zee uitmondde en nog niet in Nieuwpoort. We heuvelen verder richting Handzame en Kortemark.

Door het zuidelijk deel van het landelijke Zarren loopt een heuvelrug en hier bevindt zich met 43 meter ook het hoogste punt van Zarren. Tussen beide gebieden ligt een glooiende overgangszone. Hier stromen verschillende beken door, die in de Zarrebeek uitmonden.

Onderweg kun je nog enkele oude molens bekijken, onder andere de Wullepitmolen in Kortemark. Een staakmolen die eigenlijk in de 20ste eeuw verplaatst werd van Zerkegem naar hier. De oorspronkelijke molen werd in 1917 aan flarden geschoten. Ook de Couchezmolen is de omweg waard. Met een lengte van 25,5m behoort hij tot de grootste stenen molens van België.

Overal maïs, spruiten en prei. Veel groenten uit deze strek komen bij ARDO terecht. De vestiging hier is éèn van de 21 vestigingen wereldwijd.

Vanaf Kortemark, -en na een frietje in Edewalle-, fietsen we weer kustwaarts. Er volgt een verrassend stukje landschap met bij wijlen ferme klimmetjes, naaldbossen, kronkelende wegen,.... onverwacht en zeer mooi. Via Vladslo, Keiem en Leke rijden we de naderende regenwolken tegemoet. De wind wakkert sterk aan en we zwoegen ons een weg vooruit. Vanaf Mannekensvere krijgen we de volle lading. De regen valt met bakken uit de lucht...en daarmee veranderde eensklaps de zomer in herfst.

Kletsnat bereiken we onze thuishaven Nieuwpoort. Uitgeput.

Wil je deze route ook eens fietsen, 69 km, dan volg je de volgende fietsknooppunten van Nieuwpoort:

7/57/89/35/38/34/52/48/49/1(Diksmuide Markt)/59/18/9/15/99/16/56/23/86/35/97/32/92/93/62/12/78/25 (Leke)/56/54/1/46/70

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme