3 fietsroutes die je op je verlanglijstje mag zetten

In 2019 konden we ook niet stil zitten. We waagden we ons aan de verkenning van drie bijzondere Franse fietsroutes.

We vertrokken vanuit Cayeux, -even ten noorden van de baai van de Somme-, en we volgden de franse noordelijke kust westwaarts tot in Caen. Daarvoor konden we gebruik maken van de Véloroute du Littoral. Zo kom je voorbij mooie en gekende badplaatsen zoals Dieppe, Fécamp en Honfleur.

Vanaf Caen ging het dan zuidwaarts naar Laval en Angers doorheen de Mayenne. Via de Loire komen we dan in Saumur. De Thouet begeleidt ons dan verder naar Niort. Dan nog even westwaarts tot in La Rochelle. Op deze manier ontdek je Normandie, les Pays de la Loire en de Poitou-Charentes. Je geniet onderwerp van bijzondere landschappen zoals bijvoorbeeld de Marais Poitevin en de vallei van de Orne.
De Vélo Francette is een route die wordt ontwikkeld en gepromoot door een netwerk van lokale overheden en hun toeristische instellingen.
Een specifieke twee richtings-markering is geïnstalleerd op de 600 kilometer lange route. De route is gemakkelijk herkenbaar dankzij het logo van La Vélo Francette.



Vanuit La Rochelle volgden we  de Vélodyssée langsheen de Atlantische kust tot in Archachon.

De velodyssée is een fietsroute die Bretagne doorkruist en langs de Atlantische Oceaan naar de Baskische kust loopt. Tussen Roscoff en Hendaye ligt 70% van de reis op autovrije rijstroken. Ook deze route is volledig gemarkeerd van begin tot eind. La Vélodyssée is een project dat gezamenlijk wordt uitgevoerd door 3 regio's en 9 departementen met een gemeenschappelijke ambitie: La Vélodyssée promoten als een uitmuntende route voor fietstoerisme in Frankrijk. Wat ons betreft zijn ze geslaagd.


Het werd een zeer gevarieerde route met een haalbare afwisseling tussen vlak en heuvelachtig parcours. We moeten toegeven dat sommige delen van de kust langsheen Het Kanaal en de heuvels van “la Suisse Normand” best wel pittig waren.

De kusten zijn toeristisch en bieden alle mogelijke accommodaties maar het binnenland is vel verlatener. In niet elk dorp vind je een bar of winkel op de momenten dat jij het wil, dus neem je best altijd je voorzorgen.

We maakten voor deze reis gebruik van 3 fietsgidsen:

Voor de route langsheen Het Kanaal: “Fietsen rond Het Kanaal, deel 2 West-Frankrijk” van Kees Swart, bij ReCratief Fietsn.
Voor de Vélo Francette: “La Vélo Francette de la Normandie à l’Atlantique » van Nicolas Moreau-Delacquis bij Editions Ouest-France.
Voor deVélodyssée : Grandes itinéraires à vélo, La Côte Atlantique à vélo de Nantes à Hendaye » van Olivier Scagnetti bij Chamina Edition.


Virusvrij. www.avast.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Antwerpen naar de Waddenzee: dag 14

Verkenning van het Gardameer, dag 10

Nieuwe fietsen... Batavus Apache Supreme